El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Arxivada la denúncia de Puigdemont contra dos joves per amenaçar-lo enfilats a un tanc
  • CA

 

El magistrat del Jutjat d’Instrucció número 7 de Saragossa, Rafael Lasala, ha dictat interlocutòria d’arxiu de la causa oberta després de la denúncia presentada per Carles Puigdemont contra dos joves saragossans per un delicte d’amenaces, suposadament fetes el 8 de desembre del 2017, enfilats a un carro de combat en moviment i difoses en un vídeo.

 

El jutge ha dictat el sobreseïment lliure i arxiu de les presents diligències prèvies per no resultar delictiu el fet denunciat, que es va produir en una jornada de portes obertes el dia de la Patrona de l’Arma d’Infanteria, a la qual van acudir els dos joves, “dos desconeguts”, s’indica en l’acte.

 

El denunciant és “un polític amb una notable presència en el panorama polític espanyol des de gener del 2016 i que el seu objectiu principal, la conversió de Catalunya en un Estat independent, li havia donat tant crèdit entre els seus adeptes com ara crítiques de tot tipus entre els seus oponents, projectant-se enormement la seva figura a nivell nacional“.

 

El magistrat no considera que les expressions utilitzades siguin objectivament aptes per acovardir la víctima i que el “suposat menyspreu cap al denunciant per la seva deslleialtat ni és amenaça, ni tampoc injúria”.

 

Així mateix, entén que els joves fan una pantomima sense cap valor intimidatori i sense que sigui real “la possibilitat que els dos civils dirigissin un tanc fins a la ciutat on va fugir el denunciant”.

 

Les expressions contingudes al vídeo, que van donar pas a la denúncia, i que es reprodueixen en l’acte, van ser les següents: “Bé, aquí estem buscant solucions als problemes d’Espanya i crec que que els hem trobat, no sé si els podeu sentir però veure’ls… veure’ls potser els veieu ara, mira! Li donarem una sorpresa a Puigdemont que està molt dur últimament, eh?” (aquesta última frase mentre s’enfoca al canó d’un tanc en el qual ha enfilat qui les pronuncia).

 

En aquest instant es gira la càmera cap a un altre jove, que està també sobre el tanc, a qui es veu fugaçment mentre diu: “Anem cap a Brussel·les, cap a Brussel·les”.

 

L’autor de l’enregistrament es torna a enfocar i conclou la mateixa dient: “Setanta tones de pur amor i pura democràcia… ‘Coletas’, el següent ets tu, cabró, amunt Espanya”.

 

L’expressió va ser proferida, concreta la interlocutòria, al terme municipal de Saragossa, a les instal·lacions que a la carretera d’Osca té el Regiment Cuirassat Pavía nº4 de la Brigada Aragó I de l’Exèrcit de Terra, estant el seu autor enfilat a un carro de combat en moviment que es dirigia a la seva corresponent nau per ser guardat, tenint coneixement Puigdemont d’aquest vídeo diversos dies després a Bèlgica o les seves proximitats, a uns 1.300 quilòmetres de distància de la base del regiment.

 

Els joves retreuen “de forma burleta en el vídeo” l’actitud personal de Carles Puigdemont “i no la seva pertinença a un grup social minoritari”, assegura l’instructor.

 

Segons el titular del Jutjat, “titllar de seriosa amenaça el que s’ha dit pels denunciats seria tant com dir que els ‘trabucaires’ d’un poble català que a l’agost del 2014 van apuntar cap al pis d’un regidor no independentista i van disparar amb pólvora, però sense projectils, cap a casa seva, van amenaçar aquest càrrec públic”.

 

La denúncia interposada per aquest regidor va ser arxivada i fins i tot va ser anul·lada la sanció administrativa que es va imposar als ‘trabucaires’ atès l’ambient festiu en què s’emmarcava tal conducta, segons deia la resolució judicial corresponent, “havent d’admetre’s que el contingut del vídeo denunciat comparteix aquest to entre festiu i mordaç”.

 

El jutge, en la seva interlocutòria, refereix el succeït a Catalunya, les fites que precedeixen la conducta que es retreu en la querella contra els dos joves. Des de l’aprovació de la Llei del referèndum d’autodeterminació vinculant sobre la independència de Catalunya; la proclamació de la república catalana per part de Puigdemont, suspesa poc després; l’engegada de l’article 155 de la Constitució Espanyola; la dissolució del Parlament de Catalunya; la destitució del Govern de l’Autonomia catalana i la convocatòria d’eleccions.

 

“Abans que uns altres dirigents independentistes acudissin a declarar en una causa oberta contra ells per rebel·lió en virtut de la citació judicial que ja havien rebut, Carles Puigdemont va fugir d’Espanya, agotzonat al maleter d’un automòbil, deixant els seus companys abans de la seva declaració judicial com investigats amb l’evidència que el risc de fugida que podia apreciar el Jutge a l’efecte d’una possible mesura cautelar personal era, més que tal perill, una realitat”.

 

“És així que, després d’un procés iniciat amb constants al·lusions a l’èpica, a la gesta, a la dignitat, a la unió de tots els independentistes davant d’un suposat adversari construït amb contínues i serioses distorsions històriques, culturals i socials, el promotor de l’impuls final del mateix es va convertir en pròfug deixant amb la seva acció els seus més directes col·laboradors a les portes de la presó”.

 

“Punxat parcialment el globus de la gesta heroica amb aquesta conducta desproveïda de l’empenta, la dignitat i la gallardia que demanava el denunciant als ciutadans el suport dels quals reclamava, va tenir lloc a principis de desembre de 2017 la conducta que ara es critica, duta a terme per un dels denunciats amb un semblant somrient mentre pronunciava, com si fos un extravagant comando, una frase que anava a compartir en privat amb alguns amics als quals volia sorprendre muntat en un tanc”, exposa.

 

No hi ha cap indici, conclou l’acte, que els joves volguessin que el subjecte que citava un d’ells tingués coneixement del que deia, perquè ni li ho va dir directament a ell, ni va comprometre mitjà necessari perquè se li fes arribar, admetent que el seu vídeo el va enviar de manera privada a alguns amics. No obstant això, encara que ells mateixos l’haguessin pujat a qualsevol xarxa social, “el contingut del vídeo és penalment irrellevant”.

 

Contra la interlocutòria, feta públic avui, es pot presentar recurs de reforma davant el Jutjat d’Instrucció nombre de Saragossa, o d’apel·lació davant l’Audiència Provincial de Saragossa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa