Artadi no descarta que el Govern esgoti la legislatura

La vicepresidenta de JxCat aposta per reeditar el pacte amb ERC davant el risc d'un nou tripartit

La vicepresidenta de JxCat i diputada al Parlament, Elsa Artadi, no ha descartat que el Govern esgoti la legislatura perquè segueixen "tots els escenaris oberts", i no creu que hagi d'haver-hi eleccions abans que el Tribunal Suprem (TS) ratifiqui o no la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, el 17 de setembre. En una entrevista d'Europa Press, ha assegurat que en absolut és impensable esgotar el mandat: "La legislatura no acaba fins a d'aquí a una mica més d'un any, i tots els escenaris els mantenim oberts, sempre; entre d'altres coses, perquè les situacions canvien molt ràpid", i més amb la pandèmia del coronavirus.

Així, ha deixat clar que no es prendran decisions anticipades segons el que pugui passar amb Torra, en al·lusió al pronunciament del TS, al que ha acusat de protagonitzar així "una nova ingerència de la justícia espanyola en la política catalana", un fet que creu que també va passar amb el president a l'exili, Carles Puigdemont. Segons Artadi, Torra no agrada i incomoda a l'Estat, i per això creu que l'inhabilitaran, obrint-se així les opcions reglamentàries que hi ha sobre la taula, "tret que el govern espanyol decideixi aplicar un nou 155 a Catalunya; tot és possible però no sembla que vagin per aquí".

En ser preguntada per si les eleccions han de convocar-se abans que el Suprem es pronunciï, ha recalcat que no, i considera una fal·làcia demanar que marquin el calendari electoral quan "la justícia espanyola ja ha interferit" en la legislatura de Torra. "No podem viure en la fantasia que si Torra convoca ara no estarà condicionat. És evident que ho estarà", ha apuntat Artadi, que ha recordat que la potestat de convocar eleccions és del president català. Per això, ha demanat que es respecti aquesta potestat perquè, al marge que pot haver-hi "moltes opinions" sobre aquest tema -en al·lusió a ERC-, defensa que l'única que importa és la de Torra.

PACTE AMB FORCES INDEPENDENTISTES

 

Una vegada se celebrin les eleccions, Artadi no ha descartat que pugui reeditar-se un nou tripartit a Catalunya, per la qual cosa ha cridat JxCat a aconseguir el millor resultat possible "per evitar qualsevol combinació electoral" que no passi per la suma de l'independentisme. La vicepresidenta de JxCat ha constatat que l'estratègia del partit passa per un pacte "només amb les forces independentistes", i en conseqüència per reeditar l'acord amb ERC, destacant que rebutgen des de fa temps qualsevol ambigüitat en aquest aspecte.

"Anirem a tenir la màxima força dins de l'independentisme i de l'arc parlamentari. Volem situar-nos al capdavant per poder marcar millor moments en què pot ser que hi hagi hagut discrepàncies, i per evitar possibles coalicions o acords que no passin per JxCat", ha argumentat. Sobre si tem la força que pugui tenir un front electoral contrari a la independència, integrat per Cs, PP i PSC, Artadi ha recordat que són els tres partits que van fer possible el 155: "És el tripartit del 155".

"Si volen aliar-se de nou perquè creuen que és l'única manera de guanyar a Carles Puigdemont, endavant. No tenim por a les urnes, estem convençuts que farem un gran resultat", ha vaticinat. També creu que una candidatura de Cs, PP i PSC aclariria les posicions de tots els partits, i no li estranyaria que es posessin d'acord, perquè "ja voten coses transcendents de la política catalana conjuntament".

 

Comentaris