Artadi acusa Capella i ERC d'utilitzar electoralment les polítiques del Govern

La candidata de JxCat defensa que és Territori qui ha de regular el preu del lloguer i lamenta la "precipitació" de Justícia

"Hi ha hagut precipitació perquè d'aquí una setmana hi ha eleccions". Així de contundent s'ha mostrat la candidata de JxCat a Barcelona Elsa Artadi respecte el decret llei sobre habitatge que el Govern pretén presentar al Consell Executiu de dimarts que ve, i que han treballat de forma conjunta les conselleries de Territori (en mans de JxCat) i Justícia (ERC). En una entrevista a TV3 aquest divendres al matí, l'exconsellera ha acusat la titular de Justícia, Ester Capella, i els republicans d'utilitzar electoralment el decret llei. Artadi defensa que és el departament de Damià Calvet qui ha de regular el preu del lloguer, i ha lamentat la "precipitació" de la conselleria de Capella

Artadi defensa que el decret llei concreta que és Territori qui ha de regular la matèria d'habitatge, tot i que una part s'ha de fer a partir del Codi Civil -que pertoca a Justícia. Preguntada sobre si creu que la conselleria de Capella i ERC han fet un "acte electoral" amb aquest decret llei, Artadi no ha dubtat: "Absolutament". L'exconsellera del Govern -que va compartir executiu amb la pròpia Capella fins a finals de març- creu que hi ha hagut una "precipitació d'una feina no tancada sobre un problema real".

De fet, Artadi ha afegit que el decret llei dona competències als ajuntaments en matèria d'habitatge "però sense dir com s'ha de fer". "No pots vendre duros a quatre pessetes", ha sentenciat l'exconsellera, que ha conclòs que no es pot dir que el decret regularà el lloguer.

 

Les propostes de JxCat sobre habitatge

La candidatura de JxCat a Barcelona promet destinar l'augment en la taxa turística a adquirir i construir habitatges de lloguer assequible, i expropiar sòls privats que formen part de la reserva per a habitatges amb protecció oficial i que no hagin estat desenvolupats pel seus propietaris. Per la llista de Quim Forn i Artadi, el model a seguir és estimular la iniciativa privada en la construcció d'habitatges protegits.

Així, JxCat defensa que es limitin els "augments abusius" dels contractes de lloguer però creu que la regulació ha de ser "molt acotada" i al·leguen que hi ha informes que qüestionen la viabilitat de limitar per llei els preus. JxCat posa l'accent en posar condicions per abaratir els costos de producció dels habitatges amb l'objectiu que els lloguers finals es puguin limitar un 25% per sota del preu del mercat actual.

 

Segons la candidatura independentista, si només es limiten els preus per sota del mercat i no s'ofereixen incentius per rebaixar els costos, els promotors deixaran de fer lloguer i es reduirà el parc d'habitatge amb una "més que possible escalada de preus".

 

Comentaris