Arrimadas vaticina un 9N si no hi ha funcionaris al referèndum

En cap procés electoral hi ha fucionaris, però C's insisteix que no pot tenir validesa un referèndum "en mans de voluntaris"

 

En un procés electoral ordinari es mobilitzen unes 4.500 persones que desenvolupen tasques d'agent electoral o representant de l'administració. Cobren dietes per treballar i passen un procés de selecció, formació i acreditació per part del departament de Governació. Es tracta de voluntaris que provenen d'una borsa oberta a tots els ciutadans, però en cap cas és una obligació imposada a cap funcionari, remarquen fonts del Govern. Si bé és cert que la majoria d'aquests treballadors són funcionaris, perquè s'assabenten abans de la convocatòria de la borsa i perquè acostumen a estar més preparats per a les tasques concretes, "és totalment fals que estiguin treballant en una jornada electoral per la seva condició de funcionaris, i molt menys, que sigui una obligació", ha aclarit el Govern català. Els agents electorals provenen d'una borsa que s'obre quan hi ha eleccions locals, espanyoles, europees o catalanes. I com ha fet la Generalitat en tots els altres processos electorals, amb el referèndum també obrirà una borsa pública per seleccionar aquestes 4.500 persones. 

 

La suposada polèmica sobre si els agents electorals són funcionaris o no ha servit a l'oposició per carregar contra l'executiu i el referèndum. Durant el ple del parlament, la líder de C's, Inés Arrimadas, ha tornat a vaticinar "eleccions autonòmiques" després de l'anunci de la data i la pregunta de referèndum. "L'única cosa que podrien fer és un nou 9-N, perquè ja parlen de voluntaris. El 10 de juliol ja van prometre la independència i ara ja veuen que no podran organitzar el referèndum, de manera que ho deixen en mans de voluntaris", ha etzibat Arrimadas. C's assegura que calen funcionaris en un procés electoral, tot i que la llei electoral espanyola en cap cas ho diu, perquè al seu entendre, "si són voluntaris és un 9-N perquè no es pot fer amb garanties. El Govern no s'atreveix a fer el que es fa en qualsevol procés electoral", ha sentenciat. I, reforçant el missatge de la Moncloa, Arrimadas ha vaticinat que l'1 d'octubre no hi haurà referèndum, "potser serà una perfomance que no els servirà de res". 

 

Comentaris