El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Arrenca la primera reunió de la Comissió Bilateral en set anys
  • CA

 

La primera reunió de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat en els darrers set anys ja està en marxa. Poc després de les 16:35 hores de la tarda, les delegacions catalana i espanyola s’han assegut al voltant de la mateixa taula per reactivar aquest espai de diàleg entre les dues administracions amb l’objectiu d’intentar desencallar les qüestions sectorials i polítiques que han introduït a l’odre del dia. La part de la Generalitat està liderada pel conseller d’Exteriors, Ernest Maragall, i la de l’Estat l’encapçala la ministra catalana de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet. La reunió ha arrencat al Palau de la Generalitat després de dies de polèmica per la inclusió a l’ordre del dia del dret a l’autodeterminació i la situació dels presos a petició de la delegació catalana.

 

La trobada està presidida per Maragall i l’han acompanyat per part del Govern de la Generalitat el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès; la consellera de la Presidència, Elsa Artadi; la secretària general d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Mercè Salvat; el delegat del govern de la Generalitat a Madrid, Ferran Mascarell; el director del Gabinet Jurídic de la Generalitat, Francesc Esteve; i el director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Aleix Villatoro. 

 

Per part del govern espanyol, la ministra Meritxell Batet lidera la comitiva integrada pels secretaris d’Estat de Política Territorial, Ignacio Sánchez; el d’Hisenda, Inés María Bardón; el d’Infraestructures, Pedro Saura; i el de Relacions amb les Corts, José Antonio Montilla; i l’acompanyen la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera; i el secretari de la representació de l’Estat espanyol, José María Pérez.

 

A l’ordre del dia, a més del polèmic punt sobre l’autodeterminació i els presos polítics, sota la denominació del tractament de “drets i llibertats” i “les vies de participació democràtica dels ciutadans catalans en les decisions sobre el seu futur polític”, les parts han inclòs altres qüestions.

 

Així, després de l’informe de la Secretaria Permanent, el de les Relacions de Col·laboració Administració General de l’Estat-Administració de la Generalitat de Catalunya, i el de la situació dels traspassos de funcions i serveis pendents de formalitzar, la reunió ha tractat les lleis recorregudes al Tribunal Constitucional i la “conflictivitat competencial, i la petició de l’Estat en relació a la “participació de la Generalitat en els òrgans multilaterals de cooperació i coordinació”

 

A més, es parla també de l’intercanvi d’informació sobre assumptes pendents en l’àmbit de compromisos econòmics i qüestions fiscals, i sobre la inversió en infraestructures, transport i compliment de la disposició addicional 3ª de l’Estatut. Per últim, els punts referents a “l’aplicació de la legislació catalana i espanyola en l’àmbit educatiu i lingüístic”, l’acció exterior de la Generalitat, i ‘adopció de mesures “per a la reactivació dels òrgans bilaterals de cooperació, així com dels seus Grups de Treball”, completen l’ordre del dia previst.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa