Arcadi Espada espera "un nou líder" independentista que obeeixi la llei espanyola

El periodista també creu que el futur programa polític aquest nou cap "regenerador" del moviment tindria "anys d'hegemonia" a Catalunya

 

El periodista Arcadi Espada considera que l'independentisme va subestimar la força de l'Estat quan va dur el seu pols amb ell fins al referèndum de l'1-O, però també que l'estat espanyol té una força limitada perquè, des del punt de vista simbòlic, és "molt poc conscient d'ell mateix". En una entrevista concedida a l'agència Europa Press coincidint amb la reedició del seu llibre "Contra Catalunya", Espada ha criticat l'expresident espanyol, Mariano Rajoy, per haver permès els llaços grocs mentre l'autonomia catalana estava intervinguda per l'article 155. També s'ha mostrat en contra que el seu successor, el socialista Pedro Sánchez, rebi al president Torra quan aquest duu un llaç groc a l'americana i també que es facin públiques les condicions en què els forces de seguretat espanyoles són traslladades a Catalunya. Segons ha afirmat el periodista, el simbolisme és important, sobretot quan l'objectiu és articular majories. És per això que aquests exemples de "debilitat estatal" han donat a l'independentisme una victòria important: encara que no els hagi servit per aconseguir la independència, sí que "desmoralitzen" el seu adversari.

 

Malgrat això, Espada afirma creu que res d'això no impedeix considerar l'1-O com una derrota dels independentistes i que, ara, estan obligats a triar entre dues opcions: insistir en la direcció actual i apostar per la ruptura unilateral o reconèixer la derrota i que "algú d'aquell món surti, regenerador, i digui 'Va, arreglem-ho, tornem a la democràcia'". El periodista no ha negat que "hi ha una majoria de catalans que estan per l'independentisme o pel nacionalisme", però ha considerat que aquest moviment ha de "replegar-se i donar origen a un nou líder i un nou programa polític" obeint les lleis espanyoles, i a qui augura anys d'hegemonia política. Pel que fa a Ciutadans, partit que va contribuir a fundar, Arcadi Espada el considera el més modern de la política espanyola però admet que és difícil que prengui l'hegemonia al catalanisme.

 

 

 

Comentaris