El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Aragonès veu “urgent” aprovar els pressupostos pel coronavirus
  • CA

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha assegurat que és “urgent” aprovar uns pressupostos. En un article d’opinió a La Vanguardia, Aragonès ha constatat que el país “no pot seguir treballant amb els paràmetres de 2017” i “menys davant d’una situació d’emergència com la que vivim”. El republicà ha dit que es viu una situació “inèdita” davant la primera “gran pandèmia global” que “amenaça” en provocar una nova crisi econòmica. “Aquesta crisi no la poden pagar els de sempre”, ha alertat. Aragonès ha dit que el Govern prioritza la protecció dels llocs de treball i donar suport als emprenedors i a les pimes. Ha reclamat una política generalitzada de les autoritats monetàries que “afavoreixin” els préstecs. 

El també coordinador nacional d’ERC ha tret pit d’haver mobilitzat un “primer paquet” de 1.000 MEUR a través d’una línia de préstecs sota la garantia de l’Institut Català de Finances, establir una moratòria en el pagament de la taxa turística i la resta de tributs propis i cedits de la Generalitat. Ha parlat dels 7,5 MEUR destinats a una prestació econòmica de fins a 2.000 euros per treballador autònom, mesures per assegurar que la contractació pública continua “inalterable” i garantir que les empreses que treballen per la Generalitat segueixin cobrant.

També ha parlat de mesures per reforçar el sistema de salut com la gratuïtat del telèfon 061, la targeta moneder per les beques menjador durant el tancament de les escoles i l’assaig clínic per intentar reduir la transmissió del coronavirus. A l’article a La Vanguardia, Aragonès ha emplaçat el govern espanyol a aprendre la “lliçó” de la crisi econòmica de 2008 i reaccionar “ràpid“. En aquest sentit, ha dit haver traslladat a diverses ministres la necessitat d’una moratòria general de la quota dels autònoms, la seguretat social pels empresaris i l’IVA mentre duri l’estat d’alarma.

Si bé ha dit que algunes de les mesures ja aprovades “van a la bona direcció”, ha argumentat que cal ser encara més “atrevits” perquè la situació és de gran “excepcionalitat” i requereix “tota la valentia possible”. A nivell europeu, a més de la demanda de facilitar els préstecs, ha dit que el Banc Central Europeu ha de ser més “actiu” i evitar que una crisi conjuntural es converteixi en “estructural”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa