El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Aragonès reivindica la necessitat d’un referèndum davant la presidenta de la Comissió Europea
  • CA

El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha reclamat que Catalunya pugui gestionar directament la part que li correspon dels fons europeus per a la recuperació. En la seva intervenció en el marc de la Conferència de Presidents d’aquest dilluns que se celebra telemàticament, Aragonès ha proposat crear un fòrum permanent en què els territoris puguin treballar conjuntament amb la Comissió Europea. Davant la presència de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, Aragonès ha explicat en anglès que participa avui de la reunió perquè el president Quim Torra ha estat inhabilitat per “haver demanat l’alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats”.

En aquest context, encara en anglès, Aragonès ha reiterat la necessitat de resoldre aquesta qüestió amb més democràcia, i donant la veu als ciutadans de Catalunya perquè puguin decidir lliurament el seu futur polític. També ha assenyalat que Catalunya és un país europeu profundament compromès amb el projecte de la UE i que té l’aspiració de participar-ne amb una “veu pròpia” com ho fan els estats membres. Una qüestió que, segons ha afegit, només es pot resoldre amb més democràcia ja que, segons ha apuntat, tots els conflictes polítics es resolen dins de la Unió Europea.

Ja en castellà, Aragonès ha reclamat que Catalunya pugui gestionar directament la part del fons europeu que li correspongui i ho ha qualificat “d’imprescindible”. I és que, segons el vicepresident amb funcions de president, per ser realment eficients, cal baixar el pla directament al territori. “Tenim molta experiència acumulada, tenim les competències i sobretot tenim la capacitat, la força i l’energia per implementar projectes realment transformadors“, ha reivindicat.

Per tal de garantir que els territoris tinguin veu i “participació directa” als fons europeus per a la recuperació, Aragonès ha proposat crear un fòrum permanent de territoris per treballar conjuntament amb la Comissió Europea. El vicepresident també ha defensat que cal una “política transformadora i expansiva” i que els 140.000 MEUR dels fons europeus per als pròxims anys no han de servir per pagar despesa corrent sinó per invertir en futur i reforçar l’estat del benestar.

A banda dels fons europeus, Aragonès ha reclamat que, davant la situació “extremadament complexa” de la segona onada de la covid-19, s’impulsi un pla de rescat econòmic per acompanyar tots els treballadors i treballadores, totes les empreses i les famílies que pateixen els efectes de la crisi econòmica.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Si a octubre 26, 2020 | 13:25
    Si octubre 26, 2020 | 13:25
    Demanar és gratuït. On son els rastrejadors que paguem a Ferrovial?
  2. Icona del comentari de: Que impresentables a octubre 26, 2020 | 13:43
    Que impresentables octubre 26, 2020 | 13:43
    No hay que ser muy listos para saber por qué quieren gestionar los fondos europeos, subirse el sueldo otra vez( y van), chiringuitos para el proceso( que le den a los hospitales), seguir mandando dinero a waterloo el personaje no tiene bastante con el dinero que nos roba a todos los catalanes(mesias2), la culpa del estado español, siempre lo mismo, 30 años robando a los catalanes el gobern.
  3. Icona del comentari de: jg a octubre 26, 2020 | 14:33
    jg octubre 26, 2020 | 14:33
    en eso estaba penando la Comision....en tener como interlocutores no a 27 estados sino a 500 regiones con pretensiones...
  4. Icona del comentari de: Ramon a octubre 26, 2020 | 15:30
    Ramon octubre 26, 2020 | 15:30
    La propaganda d'aquest cuc és abassagadora i Junts per Catalunya continua xumant-se el dit. Li treus internet, que també ja prou que malden per neutralitzar-la, i el panorama mediàtic de la Catalunya actual és més totalitari que el del franquisme 2.0.
  5. Icona del comentari de: Pobre gilipollas. a octubre 26, 2020 | 15:54
    Pobre gilipollas. octubre 26, 2020 | 15:54
    No tiene otra urgencia la UE que estar preocupada por la la opresión del pueblo catalán (especialmente de las nóminas de sus políticos y de sus 3600 chiringuitos independentistas); lo único que generais en el mundo democrático es mucho asco.
  6. Icona del comentari de: ese a octubre 26, 2020 | 17:09
    ese octubre 26, 2020 | 17:09
    pides tu cuando o has dejado ser a puigdemont ? era ni obliteración ni pero
  7. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a octubre 26, 2020 | 18:09
    Luisnomeacuerdo octubre 26, 2020 | 18:09
    Y el zasca que le ha dado en toda la bocaza a milhaus lo ha sentado de culo, que no os enteráissssss, que en Europa no os pueden ni quieren ver a los fascistas independentistas de medio pelo como estos de la comunidad Autónoma de Cataluña. Payasooooooo.
  8. Icona del comentari de: Ferran a octubre 26, 2020 | 19:08
    Ferran octubre 26, 2020 | 19:08
    Por parte del pajillero autonómico Page (ilusión del borbón) han habido quejas por utilizar el inglés diciendo entre otras cascarrias que UK se va.... Lo cierto es que éste culihablante no se hace entender ni a pedos.
  9. Icona del comentari de: Nou ridícul europeu del secessionisme catalanet a octubre 26, 2020 | 20:34
    Nou ridícul europeu del secessionisme catalanet octubre 26, 2020 | 20:34
    Precisament el passat 8 d'octubre, la Comissió de Venècia, un òrgan del Consell d'Europa competent en referèndums, va rebutjar de ple la convocatòria de referèndums de "autodeterminació" de les seves regions si aquests no compten amb l'empara constitucional dels seus Estats ni compleixen amb el seu ordenament jurídic.
  10. Icona del comentari de: MikiRomy a octubre 27, 2020 | 03:48
    MikiRomy octubre 27, 2020 | 03:48
    !!*!! INDEPENDÈNCIA !!*!!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa