El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Aragonès insisteix que ERC només donarà suport a l’exhumació de Franco si s’anul·len els judicis franquistes
  • CA

 

El vicepresident del Govern i adjunt a la presidència d’ERC, Pere Aragonès, ha reiterat aquest divendres des de Sitges (Garraf) que els republicans només donaran suport a l’exhumació de les restes mortals del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos si l’executiu de Pedro Sánchez accepta anul·lar tots els judicis franquistes que van acabar amb una condemna de mort. Just el dia que el Consell de Ministres ha fet el primer pas per retirar les restes del dictador, Aragonés ha recordat que ERC no va donar suport a la Llei de memòria històrica del 2007 i que ara només ho farà si es compleix aquesta condició. “El cas més paradigmàtic és el del president Companys, però també el de Salvador Puig Antich i tants altres”, ha afegit. Sobre el veto de l’Estat a l’obertura de noves delegacions de la Generalitat a l’exterior, Aragonès ha assegurat que el Govern ho fa “exercint les seves competències i d’acord amb la normativa” i que per això continuarà amb el pla previst. “Sánchez no és Mariano Rajoy, però sembla que Borell s’assembli molt a Alfonso Dastis”, ha reblat.

 

Pere Aragonès, que junt amb les conselleres Elsa Artadi i Àngels Chacón, ha presidit la sortida d’Ofici de Sant Bartomeu des del balcó de l’Ajuntament, un dels actes centrals de la Festa Major de Sitges, ha recordat que ERC “sempre ha defensat que la memòria històrica s’ha d’abordar des de la totalitat” i que això implica que una reforma de la llei inclogui l’anul·lació de tots els judicis polítics del franquisme. Un cop aprovat aquest divendres en Consell de Ministres el decret llei que inicia el tràmit per exhumar les restes de Franco, Aragonés ha confirmat que els republicans votaran a favor de la mesura al Congrés dels Diputats perquè la reforma de la llei inclourà mesures a favor dels que van patir persecució o violència durant la Guerra Civil i la dictadura. “Sembla que aquesta vegada el PSOE està disposat a modificar la llei del 2007 i acompanyar l’exhumació amb altres polítiques en matèria de memòria històrica i en aquest cas si que podrà comptar amb el nostre suport”, ha reblat.

  

  

 

Veto a les delegacions exteriors

  

 

  

Sobre el fet que el Ministeri d’Exteriors vulgui presentar un recurs contenciós-administratiu davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra el decret de la Generalitat d’obertura de les delegacions a l’exterior tancades pel 155, Aragonés ha assegurat que el Govern seguirà amb el calendari previst perquè “està fent les coses bé” i d’acord amb la normativa. ” No té cap mena de sentit aquesta impugnació i com que estem convençuts que son necessàries i que ho hem fet ben fet continuarem amb la nostra tasca”, ha assegurat. El vicepresident del Govern també ha deixat clar que l’executiu espanyol “ha de resoldre les seves contradiccions internes” perquè mentre Pedro Sànchez sembla vol allunyar-se de la posició de confrontació de l’anterior govern del PP amb Catalunya, ministres com Josep Borrell semblen voler donar continuïtat a aquesta forma de fer. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa