El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Aragonès diu que no hi hagut mala praxi” del Govern a les residències
  • CA

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat aquest dijous que “en cap cas hi ha hagut deixadesa ni mala praxi per part del Govern” pel que fa a la gestió de les residències durant la pandèmia de covid-19. Ho ha dit al Parlament, on ha comparegut per defensar dos decrets del Govern per fer front a les conseqüències del coronavirus. Es tracta del decret que regula la compensació de l’activitat que fan els centres privats durant la pandèmia –que inclou un nou sistema de tarifació de serveis i de pagament als centres concertats – i del que concreta el traspàs dels centres de gent gran i discapacitats al Departament de Salut –que també fixa una moratòria en el pagament dels lloguers de les propietats de la Generalitat–.

Aragonès ha reconegut que la pandèmia els va “agafar desprevinguts” perquè “les notícies que arribaven de la Xina semblaven llunyanes, amb informació fragmentada i hi havia la sensació que la distància permetria evitar la propagació del virus”. “Cal ser humils i reconèixer que no sabíem a què ens enfrontàvem”, ha admès. Així mateix, ha lamentat que les llars d’avis, pensades com a residència i centre d’assistència no sanitària, han tingut “una mortalitat dramàtica”. “Cal reconèixer-ho i em dol”, ha afirmat.

L’oposició ha aprofitat el debat d’ambdós decrets per demanar majoritàriament un canvi de model sociosanitari i ha acusat el Govern d’aprovar les normes sense consensuar-les amb la resta de grups parlamentaris.

El diputat de Cs Jorge Soler ha apostat per millorar el model i ha criticat que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i el de Salut “han viscut d’esquenes”, i això ha afectat les residències. “No ha estat mai la titularitat, el problema, ja que sempre totes han tingut un centre d’atenció primària (CAP) de referència. El problema de les residències és la seva gestió d’esquenes al sistema de salut”, ha insistit.

La socialista Assumpta Escarp ha coincidit amb el vicepresident que el coronavirus ha generat “una situació d’excepcionalitat sobre el sistema sanitari” i s’ha preguntat si no l’hauria entomat millor “sense les retallades de Boi Ruiz”, en referència al conseller de Salut del Govern d’Artur Mas. A més, ha retret al Govern que a l’hora d’aprovar decrets “no hi ha debat, només busquen l’adhesió”.

Per part dels comuns, Marta Ribas també s’ha referit a les retallades i ha lamentat que “hi ha personal en centres concertats cobrant com fa 10 anys”. “Sorprèn la celeritat que han tingut per fixar quant pagar a la sanitat privada i, en paral·lel, amb quina poca eficiència han garantit les condicions de treball als qui més s’hi han deixat la pell”, ha dit la diputada de CatECP, ja que un dels decrets compensa els centres privats per la feina duta a terme durant la pandèmia.

Vidal Aragonés, de la CUP, ha assenyalat la “confusió” del sistema públic de salut com el seu principal inconvenient i ha lamentat que la Generalitat no hagi intervingut la sanitat privada. “Una cosa és que, a través d’una resolució, decideixin que pot haver-hi una disposició de recursos”, ha plantejat, però això no suposa “controlar les decisions estratègiques i els mitjans de la sanitat privada en cap moment”.

El popular Santi Rodríguez, en canvi, ha defensat la concertació de places privades perquè “els recursos públics són limitats”. També s’ha referit a l’establiment de preus i ha qüestionat que el Govern no hagi facilitat un expedient que els justifiqui. “No sóc capaç de pronunciar-me sobre si les tarifes són les adequades o no. No puc anar al mercat a veure-ho”, ha exposat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa