El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Aragonès reclama passar a l'”acció” perquè els catalans puguin “decidir el seu futur”
  • CA

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha avisat aquest divendres que els catalans estan avui “lluny” d’haver assolit l’objectiu d’estar “democràticament empoderats” per poder “decidir el seu futur” i ha convidat a passar a l’acció per canviar aquesta situació. Així ho ha manifestat en un acte per celebrar la signatura de l’Acord Nacional per a l’Agenda 2030, un compromís del Govern i institucions i organitzacions catalanes per complir amb un full de ruta de l’ONU per “transformar el món”.

Aragonès ha explicat que el 2018 a Catalunya hi van néixer més de 63.500 nens i nenes i ha plantejat que “quan dibuixem objectius pels propers deu anys i enfoquem el 2030 hem de pensar amb el país que volem deixar i que tinguin aquests nens i nenes que neixen a Catalunya”. “És el món que es trobaran i podem contribuir a fer-lo molt millor”, ha apuntat.

Amb aquestes noves generacions al cap Aragonès ha defensat que nens i nenes “mereixen tenir, créixer i respirar en un planeta habitable, a veure que els seus avis envelleixen amb dignitat, a ser persones democràticament empoderades que puguin decidir el seu futur, acabar amb les discriminacions per raó de gènere, a viure en una societat prou forta i empoderada per reduir les desigualtats que el sistema capitalista genera i a tenir una democràcia de qualitat”. 

El vicepresident ha lamentat que “avui som lluny d’aquests objectius” i per això ha dit que “cal passar a l’acció i prendre un compromís” pels propers deu anys. Aragonès creu que aquesta dècada ha de ser de “transició cap a un planeta més habitable, just, on tothom pugui tenir un futur”.

L’acord nacional per a l’Agenda 2030 l’ha signat el Govern amb unes 30 entitats i organitzacions de diversos àmbits. La proposta fixa compromisos concrets per assolir els objectius marcats per l’ONU.

La secretària d’Acció Exterior del Govern, Mireia Borrell, ha explicat que el Govern està compromès amb l’Agenda 2030 des del setembre del 2019 després de l’aprovació del pla nacional per a la implantació de 900 compromisos de tots els departaments de la Generalitat per complir els 17 Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS). Es tracta, segons ha dit Borrell, de complir amb el mandat del Parlament Europeu i del poble de Catalunya.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha tancat l’acte expressant el seu desig que l’acord serveixi per posar els “fontaments d’un món millor”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa