El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Aragonès demana pressionar perquè l’Estat pagui el “cost” del judici a l’independentisme
  • CA

 

El vicepresident de la Generalitat i adjunt a la presidència d’ERC, Pere Aragonès, ha demanat aquest dissabte “pressionar al màxim perquè l’Estat tingui també un cost” dels judicis al Govern de Carles Puigdemont i als altres líders cívics i polítics independentistes. En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha recordat que “quan a Turquia hi ha una sentència contra periodistes o polítics, qui sofreix és Erdogan en termes de prestigi internacional“, per la qual cosa ha advertit el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que pot acabar afectat pel resultat de la causa oberta al Tribunal Suprem. “Si mantenen una línia repressiva les institucions de l’Estat contra un independentisme pacífic i democràtic, ell entra dins del pack”, ha postil·lat.

 

Aragonès ha assegurat que la independència de Catalunya arribarà “amb una taula de negociació”, però veu necessària una majoria més àmplia per generar les condicions que la propiciïn. “En alguns casos, això ha estat més accelerat perquè l’estat matriu estava en descomposició, com la Unió Soviètica o Iugoslàvia, o perquè hi havia un suport internacional de grans potències com els Estats Units”, ha argumentat. És per això que ha apel·lat “als grans consensos del 80%”, en referència a l’aposta per un referèndum a Catalunya, al rebuig a l’acció judicial contra l’independentisme i a l’aposta per la república per davant de la monarquia, que defensa que comparteixen quatre de cinc catalans.

 

El líder republicà, que no va ser cessat com a secretari d’Economia quan es va aplicar l’article 155 de la Constitució, ha assegurat que el control de comptes es va aplicar de forma il·legal: “Estem convençuts que els tribunals ens donaran la raó”. Ha acusat l’anterior Executiu central, que liderava Mariano Rajoy, d’exercir una estratègia per ofegar financerament la Generalitat alhora que es llançaven pronòstics pessimistes sobre l’economia: “La seva idea era que no poguéssim pagar nòmines i haguéssim d’anar a demanar socors”. “Fins al 21 de desembre va haver-hi una conxorxa perquè un determinat partit pogués guanyar les eleccions”, ha afegit, en al·lusió a Cs. Així mateix, ha criticat la intervenció dels comptes catalans que va dur a terme el llavors ministre Cristóbal Montoro, abans del 155, i ha augurat que “acabarà assumint responsabilitats legals”.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa