El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Aragonès convida les empreses que van marxar l’1-O a tornar a Catalunya
  • CA

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha reclamat aquest divendres “vèncer l’immobilisme” i “sortir de les zones de confort” per tornar a la taula de diàleg amb l’Estat espanyol. En la seva intervenció al Cercle d’Economia de Sitges , Aragonès també ha fet una crida a les empreses que van marxar l’1-O a què tornin a Catalunya i s’ha compromès, des del Govern, a assumir “el compromís de facilitar al màxim” el retorn a través del “respecte a l’estabilitat política i la voluntat de resoldre les coses dialogadament”. “No ho faig com una exigència sinó com una proposta”, ha dit, destacant la “necessitat de la implicació de la societat civil per acompanyar la millora de la reputació de l’economia”. Aragonès també ha exigit la fi de la intervenció financera a la Generalitat.

 

Aragonès ha advertit que Catalunya “pot aguantar un temps, però no indefinidament” sense una solució política, i ha destacat que amb “immobilisme no avançarem”.  El vicepresident del Govern ha dit que “la dreta conservadora i el nacionalisme conservador genera por i porta a la paràlisi a altres actors polítics, com el PSOE”, i ha exigit combatre-ho. “Els independentistes estem disposats a sortir de l’immobilisme, jo hi estic, i el govern de l’Estat recíprocament ho hauria de fer”, ha demanat.  “Les solucions penals no resoldran el problema”, ha afegit, en referència a la proximitat d’una sentència al Suprem, admetent que “vindran temps difícils de dolor personal i dificultats”. “Però hem de posar-hi per sobre la solució política, i ja tenim l’instrument, ja el vam acordar”, ha reiterat. 

 

En aquest sentit, i referint-se al Pacte de Pedralbes, Aragonès ha parlat de “l’únic acord polític que hi ha hagut entre el govern de l’Estat i la Generalitat des de l’Estatut” i l’ha volgut reivindicar davant dels empresaris. “És una oportunitat i l’hem de recuperar ara amb la nova legislatura a l’Estat, i el govern de la Generalitat s’hi compromet”, ha defensat.  “No és necessari renunciar a res”, ha insistit Aragonès, descrivint l’acord del 20-S del 2018 com una “autopista suficientment àmplia” perquè ni ell hagi de renunciar a la independència, ni “el govern als seus objectius, ni Espanya al seu posicionament respecte a l’organització territorial de l’Estat”.  Aragonès ha dit que l’independentisme ha après lliçons durant els últims dos anys, però ha remarcat que “els aprenentatges haurien de ser a banda i banda” i que “Pedralbes és el camí”. 
 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa