Aragonès, convençut que molts ajuntaments no enviaran el superàvit a l'Estat

El vicepresident del Govern demana fer més "proporcionals" les causes judicials entre els Mossos i els manifestants independentistes

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha assegurat que el Govern ha de buscar "instruments" per fer més "proporcionals" les penes que demanen quan es personen en causes judicials que afecten els funcionaris públics, com els Mossos d'Esquadra, contra manifestants independentistes. En una entrevista amb l'Agència Catalana de Notícies (ACN), Aragonès ha dit que la llei obliga a personar la Generalitat quan hi ha una presumpta agressió a un funcionari però ha admès que a tots els "sorprenen" algunes peticions de pena de presó que fan els equips jurídics per ser "desproporcionades". Per això, ha dit que cal estudiar la normativa de la Generalitat i la llei per si hi ha marge per fer personacions més "ponderades".

Després d'haver proposat que la Generalitat es personi com a acusació particular en el 'cas 3%', Aragonès ha explicat que ha rebut tota la "complicitat" del Govern i del president de la Generalitat, Quim Torra, per abordar la qüestió. També ha dit que no ha rebut cap resistència per part de sectors de l'antiga CDC ni del PDeCat.


Creu que els ajuntaments no enviaran el superàvit a l'Estat

Aragonès ha valorat negativament l'acord perquè l'Estat pugui gestionar el superàvit dels ajuntaments, tal com s'està plantejant en les darreres setmanes, en creure que es vulnera l'autonomia local. "És un mal acord el que ha fet la Federació espanyola de municipis i províncies i dona la clau de les polítiques municipals al Ministeri d'Hisenda de torn", ha sentenciat. El conseller d'Economia ha lamentat que amb aquest acord no es compleixi allò que va dir el govern espanyol que alliberarien els romanents de les administracions locals. Ha lamentat que el govern espanyol, en funció de les seves necessitats, passi a tornar "poc a poc" el superàvit municipal.

En qualsevol cas, Aragonès s'ha mostrat convençut que molts ajuntaments no enviaran el superàvit a l'Estat. "Molts pocs ajuntaments ho faran. Els beneficis d'una operació com aquesta són molt baixos", ha destacat. "La majoria d'ajuntaments del país, i molts governats pel PSC i els Comuns, saben que és un mal acord i no faran l'actuació", ha afegit.


Emplaça Sánchez a no portar la llei dels lloguers al TC

Sobre la proposició de llei que vol regular els preus del lloguer a Catalunya que està en tràmit parlamentari però que el Consell de Garanties Estatutàries ha decretat que alguns articles són inconstitucionals, Aragonès ha apuntat que el Govern aplica les lleis que aprova el Parlament. En aquest sentit, ha dit que seria "desitjable" que el govern espanyol no presentés un recurs d'inconstitucionalitat contra la nova llei davant el Tribunal Constitucional (TC). Ha emplaçat els Comuns, un dels grups que lidera la proposició de llei, a impedir-ho.

 
 

Comentaris