Quan Economia assegurava que s'havia fet "escac i mat" a l’Estat

El sumari del cas de Salvadó aporta uns correus en què el pinyol d’Economia el 2017 deia que el Govern tenia la "paella pel mànec"

perearagones2

El mail explicatiu sobre la tesi del deute per collar l'Estat Quico Sallés

 

L’actual vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, i el seu equip estaven convençuts fa només tres anys que el Govern havia fet “escac i mat” a l’Estat. Així es desprèn d’una cadena de mails de l’equip que dirigia Aragonès el desembre de 2016, en tant que secretari d’Economia del govern de Carles Puigdemont, i que es troben al sumari del cas de Lluís Salvadó, que aquest dimarts va prestar declaració davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Els correus electrònics tenen data de 14 de desembre de 2016. Concretament, la cadena s’enceta amb un mail de Natalia Mas Guix, aleshores directora general d’Anàlisi Econòmica del departament de Vicepresidència i d’Economia i Hisenda. En el correu, titulat “Nou Projecte: pressupostos i economia del nou estat”, Mas informa que han viatjat a Londres i que havia anat “bé”, en referència a un viatge realitzat amb Aragonès i el llavors conseller d’Exteriors, Raül Romeva. Precisament, detalla que el mateix Aragonès i Romeva han comentat la “idea” de “produir un informe sobre els pressupostos i l’economia del nou estat (o un nom similar)”.

Un informe que es faria en “català i anglès” i que hauria de presentar per l’aleshores vicepresident, Oriol Junqueras, i el secretari Aragonès, a més de posar en marxa una web interactiva i esbombar-lo als mitjans catalans. Mas enumera les “idees preliminars” que hauria de treballar l’equip d’Aragonès a qui es dirigeix el mail. Aquestes “idees” serien el “pressupost del nou Estat”, el “rating del nou Estat” o una proposta de “fons de cohesió amb l’Estat espanyol”. Entre aquestes destaca el “Pla de Tresoreria del nou Estat”, on l’equip d’Aragonès treu pit i assegura que són capaços de posar l’Estat entre l’espasa i la paret a través del deute. Una posició que rebla Aragonès en la seva resposta amb un desacomplexat “Bona Feina!”.

Així, Mas considerava que calia “explicar les millores que comportaria la creació dels nou Estat” a través d’aquest Pla de Tresoreria. “També apuntar a què els pagaments” -continua- “en relació al deute variarien molt segons la part del deute de l’Estat que acabéssim emportant-nos”. “Aquí crec que també cal que la gent entengui que: (1) gairebé el 70% del nostre deute és amb l’Estat espanyol; i (2) que sense acord no ens emportarem ni aquesta part, ni la part proporcional del deute de l’Estat”, amenaça. “Mentrestant, si que comptaríem amb una bona part dels recursos de l’economia catalana, assumint diferents hipotesis de recaptació d’impostos per part de l’ATC”, afegeia.

“Per tant: crec que és important que la ciutadania entengui que hem fet ‘escac i mat’, conclou. “Si tenim la legitimació democràtica al referèndum, tindrem també capacitat de recaptar impostos i sense necessitat d’assumir deute a no ser que Espanya negociï”, avisava. En aquest sentit assegurava: “Tenim la ‘paella pel mànec’ i és important, crec, transmetre aquest missatge”. I demana ajuda per comunicar-ho de manera “entenedora”.

 

En la seva resposta, Aragonès alerta al seu equip que aquest informe és “un projecte prou important”. En aquest sentit, demana tractar-lo a la “propera reunió de Secretaria”. “Amb els cinc cèntims que us n’ha fet la Natàlia podrem estar en condicions de prendre les decisions que calguin”, pronostica. “Bona feina!”, s’acomiadava l’actual vicepresident que tot just fa tres anys donava per fet que el govern i l’independentisme havia fet “escac i mat” a l’Estat vantant-se que Catalunya tenia la “paella pel mànec” a través del deute.

perearagones1

El mail de valoració de Pere Aragonès sobre la proposta de Natàlia Mas per especificar que Catalunya tenia la paella pel mànec Quico Sallés

 

 

Comentaris (10)
Jo Fa 1 mes
Doncs probablement Aragonès serà el nou President de la Generalitat.... , amb el suport de Podemos i PSOE (psc pels mitjans de comunicació)
Quina vergonya Fa 1 mes
Semblen pàrvuls jugant a cuinetes. Ja vàrem veure com ho tenien de preparat!. Els informes eren falsos, inventats per fer volar coloms i fer creure les mentides a la gent. I ens volen seguir enganyant. Ens prenen per idiotes?.
Teresa Fa 1 mes
Aquests d'Economia, en un moment donat, també diuen que no tenen res a punt. ERC sempre fa el mateix, molts discursos però a l'hora de treballar... Llavors no en van saber i mira que em fa ràbia, és una de les grans potes de la independència que va fallar.
Victor Fa 1 mes
Qui no ha fet previsions massa optimistes en els seus negocis o en la vida alguna vegada ? . En tot cas, tot això pot ser titllat d'equivocat per massa optimista, però en cap cas hauria de ser delicte, ni hauria d'estar als jutjats.
Epuration Fa 1 mes
Ofereix una imatge prou realista de la mena d'incompetents, mediocres i saltimbanquis que hi havia i que encara hi ha al capdavant d'ERC. Però, mentre controlin com controlen tots els mitjans mainstream suposadament "sobiranistes", no hi ha res a fer, la gent continuarà votant-los, cega i enganyada
Jordi Comasobirana Fa 1 mes
Passa que tenim trumfos a la mà i no sabem jugar ni treure'n profit per la por i la cagarritis que els nostres polítics duen a sobre
Vicenç Ramoneda Fa 1 mes
Joan Canadell deixa en evidència Miquel Iceta (pels incidents). Iceta ha recollit una informació del diari madrileny La Razón, i ha assenyalat: "Els disturbis independentistes costaran 460 milions a l'economia catalana". Canadell l'ha replicat i ha aportat xifres molt més altes que malmeten l'economia catalana. "Els incompliments acumulats d’inversions compromeses per l’Estat suposen 9.000 milions d’euros...i aquests són de veritat, no com els 460 que diu La Razón", ha subratllat.
APAÑAMELAPELA Fa 1 mes
Aragonés i ERC fa temps que s'han baixat els pantalons amb els ñords, aviat es consumarà la traïció.
Ramon Fa 1 mes
Tant de bo que Espanya tingués polítics com l'Aragonès!
En un país multicolor.... Fa 1 mes
... nació una República bajo el sol. Y fue famosa en el lugar, por su alegría y su bondad. Y por la gilipollez de sus dirigentes, evidentemente.