El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Aragonès aposta per una renda mínima europea per fer front a la crisi pel coronavirus
  • CA

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, defensa crear una renda mínima europea per als ciutadans que han vist caure els seus ingressos a conseqüència del covid-19. En un article al mitjà europeu Euractiv, Aragonès apunta que ara és “el moment” de posar en marxa una renda mínima que estigui en vigor “fins que l’activitat econòmica torni a la normalitat” després de la crisi pel coronavirus. “Cal una mesura dràstica per assegurar uns ingressos per a tots els ciutadans”, subratlla el vicepresident, que avisa que no garantir uns mínims ingressos pot portar a una crisi “pitjor” que la del 2008.

En l’escrit, Aragonès aposta perquè la renda mínima europea tingui un període d’aplicació “restringit a la durada de l’emergència” i que sigui pagada pel Banc Central Europeu directament als ciutadans. “És el moment que la Unió Europea mostri als ciutadans que la cessió de la sobirania monetària a l’Eurosistema no només es fa servir per salvaguardar el sistema financer, com ja es va fer fa uns anys, sinó també per protegir els ciutadans davant la situació extraordinària que estan vivint”, remarca. Aragonès destaca que el moment és “excepcional” i que cal aplicar també “mesures excepcionals”. “L’expressió en política monetària ‘allò que sigui necessari’ ara significa un salari mensual fins que tornem a la normalitat en la producció, el treball i el consum”, diu el vicepresident, que subratlla que la crisi pel coronavirus “trenca les regles de l’economia, la societat i la política”.

Finalment, el vicepresident avisa que si la Unió Europea no resol “adequadament” aquesta crisi “s’afeblirà el projecte europeu”. “Les polítiques europees han de canviar radicalment per protegir els ciutadans i ajudar a crear unes condicions per a la recuperació econòmica després d’aquesta crisi”, alerta Aragonès, que crida a “no repetir els errors de la crisi del 2008”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa