El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Àngel Ros avisa que els independentistes “amenacen la pau social”
  • CA

 

 

El PSC continua la campanya per frenar el referèndum que el president de la Generalitat ha convocat per al proper 1 d’octubre del 2017. Ara ha estat l’alcalde de Lleida i president del PSC, Àngel Ros, ha defensat que les unilateralitats polítiques “abonen el conflicte i amenacen la pau social”, en una al·lusió al referèndum. En un article publicat als diaris ‘Segre’ i ‘El Matí’, Ros ha defensat que ell votaria en un referèndum “fruit del diàleg i del pacte polític”, de la mateixa manera que ha dit que l’Ajuntament de Lleida col·laboraria amb un referèndum acordat. En aquest sentit, ha assegurat que no posarà en risc “el lloc de treball i el futur personal i familiar dels professionals” de l’Ajuntament de Lleida en participar en el referèndum previst pel Govern, i ha incidit en la idea que només hi ha una legalitat, l’espanyola. 

 

 

L’alcalde de Lleida també ha considerat que els postulats independentistes serien legítims “sempre que la Constitució permeti aquestes opcions” i ha apostat per un nou marc de relació entre Catalunya i Espanya en forma d’Estat federal. Així, ha supeditat la solució a la “gran crisi institucional” entre el Govern espanyol i la Generalitat a donar veu a la ciutadania perquè aquesta ratifiqui un model de relació que estigui dins de la llei.

Amb la data i la pregunta del referèndum anunciades, els partits prenen posicions, i el PSC ja va donar l’ordre als seus càrrecs municipals i alcaldes de no col·laborar en el referèndum i d’intentar impedir-lo. Si Iceta va donar la instrucció, i alguns alcaldes i càrrecs públics ja han anunciat que no pensen impedir un acte democràtic, ara és el PSOE qui dóna les instruccions des de Madrid. Ha estat nou responsable de la Comissió Permanent del PSOE i alcalde de Viladecans (Barcelona), Carles Ruiz, qui ha avisat que els socialistes catalans no col·laboraran en cap iniciativa que no tingui empara legal: “Els ajuntaments on els socialistes governen no actuaran il·legalment, i demanaran un informe per escrit als secretaris municipals sobre quins són els límits legals”, ha dit en una entrevista a Europa Press. 

 

 

El PSC va enviar instruccions als seus alcaldes perquè no participin en el referèndum, però alguns municipis com Girona i Terrassa (Barcelona) s’han desmarcat d’aquesta directriu i no ho impediran. Però sobre aquesta qüestió, Ruiz destaca que aquests posicionaments són a “títol personal” i que la línia del partit és unànime. Per a Carles Ruiz, el Govern català es troba en un atzucac perquè ha promès un referèndum que no pot convocar i intenta “culpar uns altres: l’Estat, dient que tracta d’impedir-ho, i els ajuntaments, als quals intenta traslladar la responsabilitat”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa