El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’ANC debatrà impulsar una llista si cap partit proposa la DUI en cas de superar el 50%
  • CA

Debat i discussió al secretariat nacional de l’ANC davant les eleccions del 14-F. Segons expliquen diversos membres de la direcció a El Món, diumenge, 25 d’octubre, els 73 integrants del secretariat hauran de debatre quin “paper ha de jugar l’Assemblea abans, durant i després de les eleccions”. Hi ha diverses posicions tàctiques amb un objectiu estratègic, que els grans partits independentistes es comprometin amb el full de ruta de l’entitat: fer efectiva la Declaració Unilateral d’Independència del 27 d’Octubre del 2017 si l’independentisme supera el 50% dels vots en els comicis. Una part del secretariat, però, fa un pas més enllà, i portarà a debat i votació la possibilitat que “l’ANC impulsi una llista unilateralista i transversal” en cas que els partits facin el sord a la seva reclamació.

Hem de fer que els partits aterrin, que ens diguin com ho pensen fer i que es comprometin a implementar el mandat del Primer d’Octubre, d’acord amb el nostre full de ruta”, expliquen membres del secretariat en conversa amb el Món. “Tothom està fora de joc i s’han de tornar a resituar les coses”, insisteix una altra dels membres. “Els partits ens han de dir clarament si aposten per la DUI en cas que els resultats electorals sumin el 50% més U”, rebla un dels altres membres que participarà en la reunió de diumenge. En aquest marc, diversos secretaris nacionals han acordat portar a debat i votació propostes de resolució per fixar la posició de l’ANC i poder negociar negre sobre blanc amb els partits.

Entre aquestes resolucions, n’hi ha una d’esperonada per una quinzena de membres, que aposta per un ‘pla b’ al marge dels partits. En concret, defensa que en cas que els partits no es comprometin a aixecar la DUI si l’independentisme supera el llindar del 50% del vot, l’ANC “impulsi una llista”. Aquesta candidatura hauria de ser “transversal i unilateralista” i disposada a aplicar el full de ruta aprovat a l’assemblea general de l’ANC  del passat 22 de març. “La llista no portaria el nom de l’ANC, sinó que hi faria costat i hi donaria suport”, aclareixen els impulsors, “perquè hi ha partits –com Demòcrates o Solidaritat– que s’estan bellugant cap a incorporar l’obligació d’aixecar la DUI si l’independentisme obté més de la meitat dels vots”.  “És a dir, l’ANC haurà de donar suport a la llista electoral que assumeixi el seu full de ruta, i si no n’hi ha cap, en promourà una”, detallen fonts del secretariat.

Al capdavall, la proposta d’aquest sector és absolutament compatible amb el redactat concret del full de ruta aprovat en la darrera assemblea general.  “Pel que fa als partits polítics, se’ls haurà d’exigir una proposta de mandat cap a la independència que contempli la via unilateral, condició indispensable perquè l’Assemblea els doni suport”, van aprovar els socis. I el document afegia: “Si fruit d’aquestes eleccions es constatés una majoria social independentista a partir del 50%+1 dels vots, s’hauria de validar l’estratègia unilateral i el Parlament hauria de donar pas a la investidura d’un govern disposat a reconèixer la voluntat de la majoria social”.

De moment, però caldrà que el secretariat es pronunciï sobre si aprova o no aquesta resolució, i podria ser que, davant el dubte, es plantegi aquesta possibilitat en una consulta als socis, com la celebrada per decidir el paper de l’ANC davant la inhabilitació del president Quim Torra. En tot cas, els impulsors de la mesura es preparen per posar en marxa la seva idea davant les declaracions dels tres grans partits independentistes al Parlament, que s’allunyen del seu plantejament. “Uns diuen que no n’hi ha prou amb el 50% en unes eleccions, altres que cal obtenir el resultat per votar i altres que el referèndum s’ha de fer d’aquí tres anys, només ens queda superar els partits”, assevera un dels impulsors. Primer de tot, parlaran amb els partits, i si fan el sord, proposaran activar aquest pla B. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa