El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Amnistia Internacional torna a demanar la llibertat immediata de Cuixart i Sànchez
  • CA

Amnistia Internacional ha tornat a demanar aquest dimarts que el Tribunal Suprem alliberi de manera immediata Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Des de l’octubre de 2017 -només dos dies després del seu empresonament- que l’organització reclama l’alliberament. En un comunicat afirmen que ara que ha acabat el judici oral cal que el tribunal revisi els motius pels quals es troben en presó provisional i lamenten que la Fiscalia inisteixi a mantenir-los empresonats.

En aquest mateix sentit s’ha expressat en declaracions a El Món la coordinadora d’Amnistia Internacional a Catalunya, Adriana Ribas. Apunta que en cas que es demostrés que Cuixart i Sànchez van convocar una manifestació amb la voluntat expressa d’impedir la feina de la policia sí que podrien ser objecte d’un retret penal, “però en cap cas els delictes de rebel·lió o sedició”, apunta, en referència a les acusacions del judici.

Amnistia Internacional alerta al comunicat que segons els estàndards internacionals de drets humans, com més s’allarga la presó provisional, més necessitat hi ha d’un “examen rigorós que determini si segueix sent necessària i proporcionada” i recorda que el Tribunal Suprem va remarcar que la celebració del judici oral era un “element de ponderació indispensable” que aconsellava descartar la llibertat de Sànchez, i subratllava que la presó provisional s’orientava a assegurar la seva presència durant la vista.

Pel que fa a Jordi Cuixart, el Tribunal Constitucional va desestimar el seu recurs d’empara i va argumentar la proximitat temporal del judici oral, d’acord amb la jurisprudència constitucional, que reconeix com una finalitat legítima de la presó provisional el fet de poder assegurar la presència de l’imputat en el judici.

Ara la decisió d’alliberar o mantenir a la presó els encausats està a les mans dels magistrats del Tribunal Suprem. Preguntada per quina serà la reacció d’Amnistia Internacional en cas que decideixin mantenir-los empresonats, Ribas diu que “s’haurà de valorar” però que “seguiran insistint” que la presó provisional de Cuixart i Sànchez està fora de lloc. Amnistia Internacional farà pública una valoració del judici un cop hi hagi una sentència. “Depèn de quin tipus de condemna hi hagi farem valoracions sobre uns encausats o uns altres”, explica a aquest diari la coordinadora de l’organització a Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa