El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Amnistia Internacional remet un informe tècnic demanant la llibertat dels Jordis
  • CA

Amnistia Internacional ha remès a totes les parts del procediment judicial un informe tècnic sobre la base del dret internacional en què demana de nou la llibertat dels ‘Jordis‘, un cop el Tribunal Constitucional ha admès a tràmit els recursos d’empara dels condemnats pel procés. L’entitat subratlla la “vaguetat” del delicte de sedició en el Codi Penal, i considera que la sentència del Tribunal Suprem vulnera el dret a la llibertat d’expressió i reunió pacífica de tots dos. Al seu parer, han de ser posats en llibertat de forma immediata. A més d’enviar-lo a fiscalia, Advocacia de l’Estat, defenses i acusació, Amnistia Internacional també ha traslladat aquest informe a mecanismes internacionals i regionals de drets humans. 

Segons Amnistia Internacional, la definició i interpretació del delicte de sedició resulten “contràries al principi de legalitat”. La seva aplicació per part del Suprem en el cas de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, continua, suposa una “restricció desproporcionada” dels seus drets a la llibertat d’expressió i reunió pacífica. A més, destaca que no compleix amb els requisits que els instruments internacionals de drets humans estableixen per poder imposar restriccions al seu exercici, i cita aquí l’article 21 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics i l’article 11.2 del Conveni Europeu de Drets Humans. 

“En excloure els fets atribuïts a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart de l’àmbit de protecció de la llibertat de reunió pacífica, el Tribunal Suprem omet la seva obligació d’analitzar la sanció a la llum dels criteris de legalitat, finalitat legítima, necessitat i proporcionalitat, com exigeix el dret internacional dels drets humans“, remarca l’informe.

Òmnium reitera petició de llibertat

Un cop conegut l’informe d’AI, Òmnium Cultural ha instat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a prendre partit per tal que la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat demanin la llibertat immediata del president de l’entitat, Jordi Cuixart, i de la resta de presos polítics, davant el Tribunal Constitucional. L’entitat recorda a Sánchez, a través d’un comunicat, que té a les seves mans complir amb els dictàmens internacionals que l’interpel·len directament per tal d’anul·lar la condemna de nou anys de presó contra Jordi Cuixart i alliberar-lo. 

“L’Estat incompleix el dret internacional i el Suprem criminalitza la desobediència civil i la protesta pacífica”, ha assegurat Cuixart després de conèixer l’informe d’AI. Al seu torn, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha insistit que “Sánchez no pot seguir mirant cap a una altra banda; ja no és Òmnium, és AI qui exigeix a l’Advocacia de l’Estat i la Fiscalia que demanin la llibertat de Cuixart i Sànchez davant el Constitucional, i això depèn del govern espanyol”. Mauri també ha destacat que l’informe de la principal entitat defensora dels drets humans alerta que “la sentència del Tribunal Suprem és una amenaça a les llibertats de tots”. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa