El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Amnistia Internacional denuncia la passivitat de la Fiscalia a l’hora d’investigar l’actuació policial de l’1-O
  • CA

 

Amnistia Internacional ha denunciat aquest divendres la passivitat de la Fiscalia a l’hora d’investigar l’actuació policial de l’1 d’octubre. En un comunicat, el director de l’organització a Espanya, Esteban Beltrán, ha subratllat que “encara queda molt camí per recórrer en la investigació dels abusos policials”, i ha lamenta que els passos positius que s’han donat siguin a iniciativa només de les víctimes i dels jutjats a càrrec de les investigacions, “sense que la Fiscalia hagi assumit el rol actiu que li correspon”. Amnistia treballa sobre tres casos concrets, entre ells el de Roger Español, que va perdre un ull per l’impacte d’una pilota de goma disparada per la policial espanyola a Barcelona.

 

També s’ocupa del d’Alejandra Rayas, que va ser colpejada a la cara i al coll davant de l’Escola Mediterrània de Barcelona, i dels fets d’Aiguaviva, investigats per un jutjat d’instrucció de Girona. En els últims mesos s’han produït alguns progressos judicials, com la citació com a investigats d’agents presumptament implicats en els casos de Rayas i Español. Ara bé, Amnistia lamenta que un any després, Fiscalia no hagi sol·licitat la pràctica de cap diligència d’investigació per aclarir els possibles abusos comesos.

  

  

De fet, Amnistia ja ha mostrat la seva preocupació per la manca d’impuls processal per part de la Fiscalia en altres investigacions per casos d’ús excessiu de la força per part d’agents de l’Estat en el passat, repetint-se ara pel que fa a l’1-O. “Si hi ha veritable voluntat d’aclarir els fets, la Fiscalia ha d’assumir un rol actiu en els procediments judicials en curs“, ha insistit Beltrán.  Pel que fa al Ministeri de l’Interior, Beltrán ha apuntat que està col·laborant amb els jutjats d’instrucció, però li falta aportar informació rellevant. Al seu parer, ho ha de fer “sense dilacions indegudes i amb tot el detall disponible que permeti l’aclariment dels fets”. 

  

  

A més, Amnistia recorda que no s’ha comunicat cap investigació interna en l’àmbit del ministeri per determinar responsabilitats i identificar mesures disciplinàries, administratives o d’un altre caire davant del que considera una violació dels drets humans. Així mateix, lamenta que el jutjat d’instrucció encarregat de la investigació dels operatius desplegats a Barcelona hagi arxivat un nombre important de denuncies per manca de material audiovisual que permetés provar les agressions o identificar els agents, o directament per considerar que l’ús de la força havia estat proporcionat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa