Amnistia Internacional avisa Sánchez del "risc" de ser "còmplice" de crims de guerra

L'ONG diu al govern espanyol que pot continuar complint acords comercials o adoptar un enfocament "basat en principis" que serveixi d"exemple" a altres països

Pedro Sánchez
Pedro Sánchez | ACN

 

Amnistia Internacional (AI) adverteix el govern espanyol que si continua venent armes a l'Aràbia Saudita corre "el risc" de passar a la història com a "còmplice" dels crims de guerra al Iemen. En un comunicat difós aquest dilluns, l'organització insta la Moncloa suspendre les transferències d'armes a aquest país i altres membres de la coalició que lidera per fer servir al Iemen. "Qualsevol altre curs d'acció enviarà un missatge inequívoc dient que el govern espanyol es preocupa més per protegir els seus interessos financers que per protegir les vides dels civils", ha assegurat Steve Cockburn, subdirector d'Afers Globals a AI. L'expert també ha dit a Pedro Sánchez que aquesta setmana el seu govern pot continuar complint acords comercials o adoptar un enfocament "basat en principis i respectuós amb la llei" suspenent totes les transferències d'armes a l'Aràbia Saudita i els membres de la coalició que lidera. "Fem una crida a Espanya perquè estableixi un exemple per a altres", ha afegit Cockburn en declaracions recollides en el comunicat.

 

 

 

 

Respecte als tractats internacionals

Segons l'ONG, les municions de precisió que Espanya té previst enviar a l'Aràbia Saudita s'han utilitzat amb efectes "devastadors" al Iemen, atacant hotels, hospitals o pous d'aigua, entre altres. En aquest sentit, recorden que Espanya ha ratificat el Tractat de Comerç d'Armes, que prohibeix la transferència de municions entre estats si es coneix que seran utilitzats per crims de guerra o existeix un risc "primordial" que podrien contribuir a violacions "greus" del dret internacional humanitari i els drets humans. Dades de l'organització recullen que entre el 2015 i el 2017, Espanya va exportar armes al país àrab per valor de 932 milions d'euros i llicències autoritzades per valor de 1.235 milions d'euros.

 

 

A més, asseguren des d'AI, la llei espanyola sobre exportacions d'armes també prohibeix la venta si hi ha una sospita "raonable" que les municions podrien utilitzar-se en violacions de drets humans. Així mateix, de conformitat amb la Convenció de Ginebra, Espanya ha de garantir el respecte del dret internacional humanitari.

 

 

 

 

Països que ja han suspès la transferència d'armes

 

 

En el comunicat, Amnistia Internacional posa èmfasi en el fet que durant l'any passat, països com Bèlgica, Alemanya, Noruega i Grècia van respondre a la pressió pública suspentent de forma total o parcial la transferència d'armes a Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units i altres membres de la coalició.

 

Comentaris