El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Alcaldes que podrien tenir una T-Jove
  • CA

Des del passat 26 de maig que els habitants de Catalunya saben que a partir d’aquest cap de setmana hi hauria nous ajuntaments als municipis. De les eleccions del 26-M en van sorgir nous regidors, nous governs i a molts llocs nous alcaldes. A no gaires pobles, però, tindran alcaldes joves. Tan joves com per tenir edat de poder-se comprar una T-Jove, la targeta unipersonal de l’Àrea Metropolitana pensada pel jovent que no admet compradors amb 25 anys o més d’edat.

És el cas de Jordi Forné, per exemple, l’alcalde més jove de Catalunya en aquesta nova legislatura. Va néixer el 1996 i encara té 22 anys. Capitanajerà el govern de l’Alfara de Carles, un poble de l’Ebre amb poc més de 300 habitants. En declaracions a El Món, Forné explica que ja sabia que seria alcalde d’aquest municipi el dia que es van presentar les llistes del 26-M. El motiu és que era l’única llista que s’hi presentava. La seva candidatura està vinculada a Esquerra Republicana.

Forné assenyala que els habitants de l’Alfara de Carles li preguntaven “si s’ho havia pensat bé” quan van saber que volia ser el nou alcalde del poble. No obstant, li treu ferro a la seva joventut: “Els joves tenim ganes i il·lusió i és per aquest motiu que sempre hem rebut molt suport”. Forné no és el membre més jove ni tampoc el més vell de la seva llista. Explica a aquest diari que ell va encapçalar la candidatura perquè va ser també qui la va impulsar. En el nou ajuntament hi haurà “una regidora encara més jove” que ell.

lo flash

Alfara de Carles

Tot i tenir garantida la victòria degut a què era l’única candidatura que s’hi presentava el 26-M, Forné destaca que van fer campanya electoral i que van “mobilitzar la gent perquè anés a votar”. El municipi és tan petit que pateix despoblació. “Volem fomentar el turisme”, assegura el nou batlle, que creu que aquesta mesura podria combatre que la gent marxi del municipi.

Per últim, preguntat per quina serà una de les primeres mesures que li agradaria tirar endavant com a alcalde, respon: “Començar a arreglar algun forat dels carrers perquè la gent no ensopegui, col·locar més semàfors i fer una normativa per tal que la gent no deixi sols els gossos”.

On no hi ha problemes amb els carrers asfaltats és a Sallent. El nou alcalde d’aquest municipi del Bages serà Oriol Ribalta, membre d’Esquerra Republicana i de 24 anys. Tot i estar fora de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, per edat també seria susceptible de tenir una T-Jove. Que sigui el proper alcalde de Sallent no té el mèrit només en el fet que sigui jove, sinó que el 26 de maig va aconseguir arrabassar-li l’alcaldia a David Saldoni (JxCat) amb majoria absoluta, un resultat que el mateix Ribalta reconeix que no esperava. Saldoni ja no podrà continuar sent el president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) en tant que ja no serà alcalde.

També en declaracions a El Món Ribalta explica que va rebre molts ànims per part dels habitants de Sallent tot i ser un candidat tan jove. “La joventut també transmet confiança perquè dona un aire fresc a la política”, assegura. “Hi havia qui pensava que em faltaria experiència, però la meva formació en Ciències Polítiques segur que ha estat un element d’equilibri”, afegeix.

Ribalta té, a més, totes les assignatures del màster en Gestió Pública aprovades. Ara falta que entregui el treball final de màster, un projecte que creu que existeix la possibilitat que l’hagi de deixar aparcat si vol dedicar-se de totes totes a l’alcaldia del municipi. “Així és com ho vull fer”, explica a aquest diari.

3708 cat ESCALA 650 419

Sallent

No serà la primera vegada, però, que Ribalta ostenta un càrrec amb responsabilitats. Ja ha estat durant els darrers anys l’alcalde pedani de Cabrianes, un dels nuclis del poble. La seva funció havia estat, doncs, ser el representant dels veïns i veïnes de Cabrianes davant l’Ajuntament de Sallent. L’òrgan de govern de Cabrianes té un pressupost atorgat per l’Ajuntament al voltant de 9.000€ que permet desenvolupar polítiques en matèria esportiva, cultural i via pública.

Preguntat precisament per això, per quines seran les primeres mesures que voldrà prendre com a alcalde, Ribalta respon que la residència per la gent gran és una de les principals qüestions que cal abordar a Sallent. “El nostre govern posarà l’accent en les polítiques socials”, promet el nou alcalde del poble.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa