El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els alcaldes alcen la vara a Palau contra la sentència i al crit “d’independència”
  • CA

Icona d’alt voltatge polític aquest matí al Palau de la Generalitat. El poder municipal, el poder territorial que palpa més el sentiment dels electors i el més respectat pels partits, ha protagonitzat l’enèsim acte institucional contra la sentència del procés. Uns 850 alcaldes segons l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, vara en mà, han ocupat la Galeria Gòtica de Palau, amb la presència del president Quim Torra i el Govern en ple. Han lliurat les mocions contra la sentència impulsades per l’Associació de Municipis per la Independència i l’Associació Catalana de Municipis aprovades als consistoris.

S’han lliurat en un acte solemne que ha replicat el format del 2014 i el 2017, just abans de la consulta sobiranista i del referèndum del Primer d’Octubre. Els parlaments han carregat contra la sentència, han reclamat la llibertat dels presos polítics i el dret a l’autodeterminació dels catalans. “Hi tornarem, hi tornarem tossudament”, ha sentenciat Torra en el seu discurs. Crits d’independència i “llibertat presos polítics” en cloure l’acte. No hi era, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, tot i que el consistori va aprovar la moció però transaccionada.

La benvinguda ha estat a càrrec del vicepresident del Govern, Pere Aragonès, que ha assegurat que el conclave d’alcaldes, és la prova del cotó de que “som un sol poble” perquè “tots defensem que no s’ha comès cap delicte“. Seguidament, ha intervingut el president de l’AMI, Josep Maria Cervera, i de l’Associació Catalana de Municipis, Lluís Soler.

Cervera ha defensat el paper polític dels consistoris que contraposa a la voluntat de l’Estat de convertir-los en “gestories”.  “Volem fer política”, ha alertat el també alcalde de La Selva de Mar, per afegir que “si no ens deixen, haurem de buscar un espai on poder-ho fer: l’assemblea d’electes”. En aquest sentit, ha defensat la iniciativa en la que participarà el proper 30 d’octubre.  Per la seva banda, Soler ha exigit acabar amb la repressió. “Prou de xafar els nostres drets i llibertats. Prou que posar urnes i permetre debats sigui un delicte. Prou que els notres amics, companys i referents estiguin a la presó. I, sobretot, prou de dir prou. Prou de tanta resignació”, ha reclamat. 

Per la seva banda, diverses alcaldesses i alcaldes han llegit la moció. Precisament en aquest punt, ha saltat la sorpresa, quan enmig de l’amiguisme de l’acte, l’alcalde de Monistrol, Ramon Vancells, de la CUP, ha renyat el Govern pel seu seguidisme a les institucions i policies espanyoles. 

Ha clos l’acte el president Quim Torra, que ha agraït als alcaldes que “sempre hi són”. Torra ha tornat a defensar el dret a l’autodeterminació i la seva aposta per celebrar un nou referèndum. “Hi tornarem. Ho tornarem a fer tossudament”, ha advertit. “Només junts tindrem la força suficient per acabar el que vam començar”, ha recordat als alcaldes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa