El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Albiol torna a titllar de “cop d’Estat” l’acte sobre la llei del referèndum
  • CA

 

El PPC ha reaccionat amb duresa contra l’acte on JxSí i la CUP han explicat la llei del referèndum, aquest dimarts al matí des de l’Auditori del Parlament. En una roda de premsa als faristols de la cambra, el president dels populars, Xavier García Albiol, ha qualificat l’acte de “cop d’Estat” i ha acusat els grups parlamentaris independentistes de pretendre “fer volar pels aires la democràcia, la llibertat i la convivència”. A més, ha demanat que la Fiscalia actuï en contra de l’acte: “Seria desitjable i normal que ho fes”, ha valorat. D’altra banda, Albiol també ha assegurat que les explicacions sobre la normativa que donarà cobertura legal a la votació de l’1-O busquen provocar que l’Estat suspengui l’autonomia de Catalunya

Albiol també ha deixat anar que l’acte d’aquest matí és “esgarrifós i preocupant” des d’un punt de vista d'”higiene democràtica”, i l’ha titllat d'”atemptat a la llibertat”. Pel president del PPC, el text de la llei del referèndum “evidencia” que els polítics independentistes “han perdut el nord i el sentit comú”, i que busquen un “xoc institucional” que pretenen traslladar al carrer amb un “xoc social”. En aquest sentit, Albiol ha constatat que l’acte de JxSí i la CUP a l’Auditori del Parlament és un “insult” als demòcrates, i que en comptes de ser sobiranista és “totalitarista i al pur estil de Nicolás Maduro”, en referència al president de Veneçuela.

Suspensió de l’autonomia 

A més, el líder del PPC ha afirmat que JxSí i la CUP no busquen que es faci el referèndum, sinó que volen “provocar, de manera clara, que les institucions democràtiques suspenguin l’autonomia de Catalunya”. Després d’assegurar que la llei del referèndum “no entrarà en vigor ni un sol minut”, Albiol ha afegit que la resposta de l’Estat serà “proporcional” i “gradual” a mesura que les “provocacions” es vagin consolidant. En aquest punt, el cap de files dels populars catalans ha deixat clar que no vol que se suspengui l’autonomia, tot i que, si s’acaba prenent aquesta mesura, ha manifestat que des del PPC no es tindrà “cap complex ni mania”.

Actuació de la Fiscalia

Finalment, Albiol ha conclòs que tant ell com la majoria de catalans se sentirien amb “certa tranquil·litat” si la Fiscalia actua en contra de l’acte d’aquest matí, i ha dit que “si cal” el PPC demanarà al Ministeri que prengui part. “Tinc l’esperança que no caldrà perquè, de moment, les institucions de l’Estat democràtic estan a l’altura de les circumstàncies”, ha rematat Albiol.

Més sobre la destitució de Baiget

La diputada del PPC al Parlament i presidenta del partit a Lleida, Marisa Xandri, ha afirmat que la decisió del president Carles Puigdemont de destituir el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, “no ha estat per la mala gestió d’un conseller sinó per expressar el que pensa ell i el que pensen la majoria de membres del Govern“. “Malauradament, a Catalunya llibertat d’expressió és sinònim de purga i de dictadura“, ha lamentat Xandri.

 

Per la seva banda, el diputat popular al Congrés, José Ignacio Llorens, ha rebutjat que “aquells que representen a un 30% de la població catalana vulguin imposar els seus mètodes, la qual cosa ens recorda les pitjors èpoques totalitàries del feixisme“. D’altra banda, Xandri ha explicat que el PP de Lleida començarà a treballar després de l’estiu per confeccionar les llistes amb vista a les eleccions municipals del 2019, amb l’objectiu de doblar el nombre de regidors obtinguts el 2015 a la demarcació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa