El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Albiach busca presidir la Generalitat amb una agenda “ecofeminista” sota el braç
  • CA

La presidenta del grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem (CatComú), Jéssica Albiach, ha anunciat aquest divendres de forma oficial que es presenta com a cap de llista de CatComú per a les eleccions al Parlament, una candidatura que s’haurà de validar abans en un procés de primàries que el partit farà les properes setmanes. Albiach fixa el seu projecte per presidir la Generalitat defensant “una proposta ecofeminista pel canvi” perquè considera que és “la millor manera” d’enfrontar-se als “reptes que tenim per endavant”.

Albiach considera que és necessari trobar “noves maneres d’establir relacions polítiques que han de passar pel diàleg i l’empatia” i resoldre els problemes des de “diferents punts de vista” a partir de la “cooperació i no la imposició” reconeixent la “pluralitat i l’equilibri” sense cuare en “el dogmatisme”. La líder dels Comuns emmarca la seva proposta com una manera de combatre “el deteriorament social i ambiental” basat en “un model de creixement il·limitat, injust i insostenible, que posa els mercats com a epicentre de les societats, i això són factors que impedeixen tenir una vida en condicions dignes”.

Albicach amb companys de partit que li donen suport (JOAN ANTONI GUERRERO)

Albicach amb companys de partit que li donen suport (JOAN ANTONI GUERRERO)

Pel que fa a Catalunya, Albiach ha dit que “després d’anys difícils de polarització i judicialització” veu necessari que s’obri “una nova etapa” a seguint l’exemple del govern “progressista” de coalició a l’Estat. “Aquest canvi s’ha de portar a Catalunya per deixar enrere una dècada de retallades i enquistament, per recuperar drets i fer que Catalunya sigui la protagonista”, ha afegit la líder dels Comuns.

La candidata a presidir la Generalitat ha tret pit per la inclusió d’Unidas Podemos al govern espanyol: “Amb nosaltres, humilment, quan som decisius torna la política útil i ho demostrem en el govern de l’Estat amb polítiques públiques valentes, arrossegant el PSOE a reconèixer el conflicte polític, al Parlament pactant els pressupostos, i a l’Ajuntament de Barcelona, que és referent internacional”.

Presos polítics

Pel que fa a la situació dels presos polítics, Albiach ha dit que el seu empresonament no es pot normalitzar. Aquest posicionament dels Comuns sobre aquest punt, però, no vol dir que comparteixin la DUI que es va fer el 2017. Ara bé, ha dit Albiach, “és una obvietat que mentre hi hagi presos no podrem tenir diàleg real amb confrontació de projectes en clau democràtica”.

Durant la presentació de la seva candidatura, Albiach ha criticat el Govern d’ERC i JxCAT perquè “no té un full de ruta” i ha assenyalat que s’ha caracteritzat “per un desgovern que no resol els problemes socials” i que “dóna bandades en la qüestió nacional generant incertesa” a tothom. Així mateix, ha volgut posar en valor que els pressupostos puguin tirar endavant per impuls dels Comuns: “Vam haver de pressionar per la taula de negociació de pressupostos, i ara venen com a èxit el que nosaltres vam proposar”.

Albiach també ha advertit que s’està “intentant substituir la confrontació de blocs” JxCAT-Cs amb una confrontació irreal entre ERC i el PSC perquè “estan col·laborant en el govern de l’Estat”. “El PSC està obsessionat en la cerca del votant de Cs, i sí que li convé insistir en la lògica de blocs, però cal superar-la perquè Catalunya pugui avançar”, ha afegit Albiach, apostant per “una alternativa catalanista, feminista i verda”.

JxCAT, ni en pintura

La polèmica sobre JxCAT, de qui el portaveu del partit, Joan Mena, va dir dilluns que volien “fer fora” del Govern ha cuejat en la presentació de la candidatura d’Albiach. La candidata ha rebutjat que d’aquelles declaracions s’interpretés que es volgués “eliminar del mapa” ningú: “Volem que JxCAT no formi part d’aquest Govern, està molt lluny de les nostres intencions eliminar ningú del mapa com va dir el president Puigdemont, però estem a les antípodes del model de JxCAT, no formem part de la seva lògica de confrontació, la seva política no té res a veure amb les necessitats del país i no tenim res a veure amb el seu projecte”.

De moment Albiach és la única candidata a les primàries, encara que les inscripcions es tanquen aquest divendres a les 16 hores. La setmana que ve es fa la recollida d’avals, l’1 de març s’hauria de proclamar el o la cap de llista, el 14 de març se celebrarà un consell nacional per debatre el reglament per confeccionar la llista sencera. A partir d’aquí es farien les votacions i la llista es tindria la primera setmana d’abril.

Albiach ha defensat poder presentar llista conjunta amb Podem i s’ha referit al partit d’Íñigo Errejón, Más País, advertint-lo que no cal que es presenti a Catalunya perquè això suposaria dividir i el que ells defensen ja ho representen aquí els Comuns.

La líder dels Comuns ha estat acompanyada per companys de partit com Susana Segovia, David Cid, Gerard Pisarello, Joan Mena, entre altres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa