El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Albano Dante fa empipar Barrientos i lliga curt els testimonis de Boya
  • CA

Canvi de protagonistes, canvi de relat. La tarda de la segona jornada del judici a la Mesa del Parlament resulta més entretinguda que la del matí. I tot pels testimonis. Al matí han testificat els lletrats del Parlament exposant arguments tècnics i a la tarda, la sala ha pujat de temperatura amb els testimonis més polítics. Mireia Boya ha fet seure a l’estrada Albert Botran, Ferran Civit, Gabriela Serra, Albano Dante, Toni Castellà i Lluís Llach. Tot un repertori per intentar explicar al tribunal com funciona la Mesa i com van anar les coses en la complicada legislatura sorgida de les eleccions de 2015.

 

Amb Botran i Serra, el president del Tribunal, Jesús Maria Barrientos, ha tingut certa dosi de paciència. Ha donat peixet a l’advocat Carles Lòpez emetent un parell d’advertències durant l’interrogatori per tal que corregís el tret de les preguntes. Ha deixat fer amb mà de ferro. Fins i tot, s’ha agafat amb certa condescendència la presentació de Serra com “una senyora jubilada”. També ha deixat fer a Botran quan definia l’Estat espanyol com a “torturador”. Unes afirmacions que el president del Tribunal, Jesús Maria Barrientos, responent per la reraguàrdia. És a dir, recomanant al Fiscal deixar estar l’interrogatori.

 

Però durant el torn de la testifical de l’exdiputat de CSQP i excandidat de Front Republicà, la tarda s’ha acabat d’animar. De bon principi s’ha presentat al tribunal com “periodista especialitzat en la corrupció de la monarquia”. Un senyal que ha fet parar l’orella a Barrientos que ha activat el radar. Dos avisos per centrar la pilota de l’interrogatori fins que l’Albano ha assenyalat la fotografia del rei Felip VI que presideix la sala de vistes del TSJC i ha exclamat: “Una justícia que presideix un rei corrupte”.

 

Barrientos ha saltat com una molla. Però amb ofici i lluny de ficar-se en un jardí ideològic,  ha girat l’escomesa a l’advocat, Carles Lòpez, i ha demanat al testimoni que només respongués allò que li preguntava el lletrat de Boya. A partir d’aquí, però Barrientos ha lligat encara més curt Lòpez, i li ha anat declarant “impertinents” les preguntes. L’advocat ha elevat protesta i ha desistit de continuar.

 

Amb Civit, el testimoni ha estat més tranquil. El diputat d’ERC vestia una samarreta amb l’article de la Constitució que protegeix la llibertat ideològica. Ha defensat l’actuació dels diputats sobiranistes a l’anterior legislatura i la força del que van fer. “Quan presentes una cosa al Parlament no és per fer poesia, és per fer-ho efectiu”, ha advertit.

Lluís Llach ha hagut d’esperar que Barrientos ordenés que entrés. Estava a la porta esperant sense citació perquè el TSJC encara no l’havia citat. Llach ha defensat  la comissió del Procés Constituent i ha definit el ple de 6 i 7 de setembre com una “obra de teatre” preparada pel relat del “cop d’Estat“.

Castellà ha tancat el torn de testimonis i ha fet entrar al debat a Barrientos. El diputat de Demòcrates ha narrat com tot i les advertències dels lletrats per no tramitar la partida pressupostària de processos electorals, va decidir tramitar-la com a president de la comissió d’Economia. “I com veuen no tinc cap causa oberta”, ha asseverat. “No vaig rebre cap notificació del Constitucional, però si l’hagués rebuda hauria fet igual”, ha afegit. “Per a mi, el Constitucional és irrellevant en aquest procés”, ha conclòs. 

Acabada la testifical, la prova documental d’ha donat per reproduïda i les parts han modificat les conclusions fàctiques de l’acusació i defenses. Divendres, a 2/4 de 8 serà el torn dels informes finals i les conclusions. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa