El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’ajuntament del poble on hi ha Lledoners es dóna de baixa d’Òmnium i l’AMI
  • CA

Sant Joan de Vilatorrada. El Bages. El poble on rau el centre penitenciari de Lledoners on romanen engarjolats set presos polítics. Hi governa l’alcalde Jordi Solernou, d’Alternativa per Sant Joan, una exfranquícia de demòcrates, amb un pacte estable amb el PSC. Però, en no tenir prou majoria, les grans decisions les ha de prendre pactant amb Ciutadans. Com exemple, els pressupostos aprovats el passat 28 de novembre. Com a contrapartida, però socialistes i ciutadans els han fet donar-se de baixa com a socis d’Òmnium i l’Associació Catalana de Municipis.

 

Una decisió que s’aplicarà a partir de 2020 i per la que l’oposició ha posat el crit al cel. De fet, les quotes que l’ajuntament pagava anualment eren de 1.200 euros a l’AMI de 100 a Òmnium Cultural. JxCAT i ERC han lamentat la decisió, i sobretot, pel fet que l’alcalde s’hagi presentat per un partit associat a una formació com Demòcrates que és l’única que defensa la unilateralitat independentista al Parlament. des de Demòcrates, però asseguren que al mes de juliol es van desvincular de la plataforma després del pacte amb el 155. “Jo ho veig estrany”, indica Gil Ariso, portaveu de JxCAT, però “recorda que ja hi havia prou majoria perquè faltava un regidor d’ERC”. “HI havia un empat, si Ciutadans votava en contra, hi havia empat i aleshores el vot de qualitat de l’alcalde s’imposa”, indica. “No ho acabo d’entendre”, ha emfatitzat. 

 

Per la seva banda, la primera tinent d’alcalde, Montse Jové, admet a El Món que “desgraciadament s’ha hagut de prendre decisió perquè sinó no tindríem pressupostos, que el poble no en té des del 2017”. “Ha estat una petició de la regidora de Ciutadans que també demanava treure el llaç groc, el retrat del president perquè portava el llaç groc a la solapa així com les pintades que hi ha pel poble, coses que no hem acceptat”, detalla. “Al final vam decidir acceptar la baixa que demanava perquè l’AMI i Òmnium viuran sense nosaltres però nosaltres no podrem viure sense pressupostos”, ha justificat. Jové critica que l’oposició independentista estigui en una posició “bel·ligerant contra nosaltres”. “Formen un bloc d’oposició entre JxCAT, ERC i Comuns, són un sol grup quan abans ni es parlaven”, comenta per retreure’ls que els aboquin a pactar amb PSC i Ciutadans. en aquest sentit, des d’Alternativa recorden que tant ERC com JxCAT van intentar pactar amb els socialistes. 

 

En el plenari de dijous passat es van aprovar els números inicials del pressupost municial que s’enfilen a 9.6661.000 euros i d’1.435.000 euros del Patronat municipal. Uns números que es van aprovar amb 8 vots a favor i una abstenció (del grup municipal de Ciutadans). La resta de grups polítics de l’oposició (ERC, Junts per Catalunya i Compromís amb Sant Joan)  van abandonar la sessió abans de la votació. En paraules de l’alcalde, Jordi Solernou, es tracta d’un pressupost “de mínims”. 

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa