El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Ajuntament i Govern mostren sintonia pels pressupostos però discrepen pel “deute ciutadà”
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya han exhibit sintonia política per aprovar pressupostos a les dues bandes de la plaça Sant Jaume, en la primera reunió de la comissió mixta des de juliol de 2018. L’han presidida l’alcaldessa Ada Colau i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, i han comptat amb una trentena de càrrecs de primera divisió. Els dos governs s’han collat mútuament per facilitar els comptes de 2020, supeditant-hi acords sectorials com el recàrrec a la taxa turística que demana la ciutat, però també han posat sobre la taula les discrepàncies sobre inversió a la ciutat. 

La consellera Budó i el primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, han celebrat en dues rodes de premsa consecutives que el deute oficial entre les dues institucions es va reduint a bon ritme. Si el desembre de 2015 superava els cent milions d’euros, avui el deute pendent i no vençut es situa en 25,27 milions, una quarta part. Ambdós han coincidit a destacar, amb les mateixes paraules, el clima “constructiu i positiu” de la trobada i han confiat que les negociacions pels dos pressupostos arribaran a bon port.

En canvi, els dos governs admeten que no hi ha hagut “avenços” en la recuperació del nivell d’inversió de la Generalitat a la ciutat. Les retallades de la crisi van comportar una reducció en el finançament català de serveis com educació, sanitat, residències o escoles bressol i l’Ajuntament insisteix al Govern en revertir la davallada i tornar al volum d’abans de la crisi

El consistori xifra en 30 milions anuals el diferencial entre el que aportava la Generalitat abans de la crisi i el que ha estat invertint des de 2011 i reclama la desinversió acumulada com un “deute ciutadà” paral·lel al deute institucional. Collboni ha posat com a exemple el terç de finançament de les escoles bressol que correspon al Govern i que Barcelona ha portat als tribunals.

Budó ha defensat que la crisi va obligar a prendre “decisions difícils” i ha avisat que el Govern té “voluntat de revertir i retornar el finançament” però que caldrà estudiar com fer-ho “de forma progressiva”. Sobre les bressol, la consellera ha assumit que és “un dèficit històric” amb el conjunt d’ajuntaments i ha assegurat que els pressupostos 2020 “ja preveuen una línia de finançament” específica per avançar en aquesta direcció.

Pacte polític per la taxa turística

Collboni i Budó han anunciat també que la reunió ha servit per segellar el nou recàrrec a la taxa turística que demanava el plenari de la capital. El nou tram de l’impost suposarà un augment de fins a 4 euros per persona i nit, en funció del tipus d’allotjament, i la recaptació serà per a l’ajuntament. La seva entrada en vigor –“el primer o segon trimestre de 2020 com a màxim”, ha dit Collboni, queda supeditada a l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat i és un exemple molt pràctic de l’interès dels dos governs per fer prosperar els comptes. 

Segons Collboni, la forma més ràpida de poder aplicar el recàrrec que han trobat és incloure’l a la llei d’acompanyament de pressupostos. Un cop el ple del Parlament l’aprovi, l’encariment de la taxa es podria aplicar “de forma immediata”. Budó ha afirmat que els pressupostos van “en la bona direcció per poder-se aprovar” i que el Govern “veu amb bons ulls” el recàrrec. 

La comissió mixta també ha aprovat una declaració conjunta dels dos governs, amb la que fan front comú en diferents reivindicacions. Tres d’elles són reclamacions directes a l’Estat espanyol, que ha subscrit el PSC de Barcelona. Les dues institucions catalanes exigeixen al govern de Pedro Sánchez (PSOE) que derogui la ‘Llei Montoro’ que limita la despesa dels ajuntaments sanejats, li demanen treballar per apujar l’aportació estatal al finançament del transport metropolità i defensen “el diàleg i la negociació” entre Catalunya i Espanya com a via per “trobar solucions polítiques al conflicte polític existent”.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa