El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Així ha anat el Comitè Federal del PSOE
  • CA

 

El Comitè Federal del PSOE haurà de votar dues propostes de resolució sobre el sentit del vot a la investidura de Mariano Rajoy. L’eurodiputada Elena Valenciano ha presentat el text que recull el criteri de la gestora i de la Federació Andalusa del PSOE, que propugna una abstenció per evitar unes terceres eleccions, mentre que el vicepresident segon del Parlament basc, Txarli Prieto, n’ha presentat un altre que aposta per mantenir el ‘no’ a facilitar un govern del PP.

El PSC ja ha avançat que donarà suport a la resolució de la federació basca que aposta pel ‘no’, en coherència amb el plantejament que han fet fins ara els socialistes catalans.

 

Les dues resolucions ja es debaten a un Comitè Federal del PSOE on els delegats han demanat 54 torns de paraula (un terç de les que es van demanar al Comitè que va precipitar la sortida de Sánchez).

Miquel Iceta ja ha pres la paraula i s’aliniarà amb els que defensen el ‘no’ a la investidura. Una de les incògnites d’aquest Comitè Federal és fins a quin punt afectarà les relacions entre el PSOE i el PSC, que ja ha dit que passi el que passi mantindrà el ‘no’ al Congrés. 

La resolució dels socialistes bascos apunta que el PSOE ha de ser “coherent” i no ha de mantenir un govern “insensible i neoliberal” que persisteix en “polítiques recentralitzadores” davant un “desafiament” com el de Catalunya.

 

Adverteix que l’abstenció només “endarreriria uns mesos la repetició electoral”. “La disjuntiva entre abstenció o pèrdua de vots és falsa, perquè tard o d’hora aquest partit haurà d’enfrontar-se a unes noves eleccions i ho hem de fer fidels als nostres ideals”, sentencia.

La resolució d’Elena Valenciano apunta a la necessitat de desbloquejar la investidura i addueix de les consqüències pernicioses que una repetició de les eleccions tindria sobre “l’interès d’Espanya i dels espanyols”.

 

A més, apunta, tindria “efectes molt negatius” per al PSOE perquè “apareixeríem davant la societat com els principals responsables d’un bloqueig que ningú desitja”. Per aquests motius, Valenciano aposta per “mostrar un rebuig frontal a les polítiques del PP” en el primer debat i abstenir-se a la segona votació de la investidura de Rajoy. 

En cas que guanyés la proposta de Valenciano –que sembla que és la que disposa de més suports a aquest Comitè federal- queda per determinar la fórmula que els socialistes espanyols farien servir per fer efectiva aquesta abstenció.

 

La presidenta andalusa, Susana Díaz, propugna una abstenció en bloc, mentre que altres sectors, començant pel PSC (que es manté en el ‘no’ sigui quina sigui a decisió del Comitè Federal, aposten per una abstenció ‘tècnica’ de només 11 diputats. 

 

Mesa susanista

El Comitè Federal del PSOE ha començat a dos quarts d’onze del matí (una hora després del que estava convocat) un cop constituïda la Mesa. Està controlada pel sector oficialista, amb José Blanco com a president, Carmen Madrid com a vicepresidenta i Mariola López com a secretària. L’objectiu és evitar noves tensions amb aquest organisme com les de fa quinze dies, quan tenia majoria sanchista. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa