El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Agència de Ciberseguretat posa ordre a l’allau de dades del Govern
  • CA

Pas de gegant de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya. L’eina que té cura a la xarxa de l’administració i els serveis públics i empreses, impulsada pel conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha obert la contractació per un servei de “Govern de la dada”. Un instrument indispensable per tal de posar ordre, endreçar i combinar l’allau de dades a les que té accés el Govern a través dels serveis de la mateixa Agència. Un pas de gegant que es combina, per casualitat temporal, amb la compra per part del Centre Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, que penja del mateix departament, de dues plataformes d’intel·ligència artificial per detectar amenaces gihadistes per a la Comissaria General d’Informació dels Mossos.

En concret, l’Agència ha tret a licitació per 266.200 euros l’any, amb IVA inclòs, per un any el que la “prescripció tècnica” descriu com una “peça clau i transversal per tota l’entitat”. El “Govern de la dada” que contempla l’Agència és un sistema per gestionar “l’elevat nombre d’indicadors i d’informació derivat de la seva execució”. Així, l’empresa que gestioni aquest servei haurà de coordinar el “repositori d’informació” amb els indicadors que atorgui cada servei de l’Agència i la seva “evolució”. En aquest sentit, la informació en dades que haurà de treballar l’empresa és la derivada de serveis com la “identitat digital”, les “tendències” o les “anàlisisi de seguretat”.

La responsabilitat del nou servei té “com a objectiu principal oferir suport a l’entitat per poder tenir una visió transversal dels resultats dels diferents serveis de l’Agència”. És a dir, poder creuar les dades per “construir indicadors” i poder-les “coordinar i alienar” la informació de “diverses fonts” i la seva “traçabilitat”. En aquest marc, l’Agència vol que el servei garanteixi “una definició clara de les dades mestres compartides”, la seva “homogeneïtzació i estructuració” i avaluar-les per fer-ne “l’intercanvi d’informació entre les aplicacions”. De fet, la intenció és “entendre el com i quan les entitats de dades es creen, s’emmagatzemen, s’integren i es reporten”. Al capdavall, l’Agència vol assolir amb aquest nou servei el Govern de la Dada en què “s’orienti cap a una gestió del risc de la ciberseguretat”.

Intel·ligència artifical pels Mossos

Per altra banda, el passat 23 de juliol el Centre Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, va adjudicar la compra per a la Comissaria General d’Informació dels Mossos un sistema per detectar amenaces gihadistes a la xarxa. El sistema està “basat en la intel·ligència artificial que permeti dur a terme estratègies de recerca d’amenaces a internet centrades en combatre el terrorisme de caire gihadista amb molta més capacitat i profunditat”.

Segons el document justificatiu del contracte, “aquest sistema ha de possibilitar la recerca exhaustiva d’entitats concretes a internet (identitats, nicknames, comptes de correu, telèfons, etc.) i facilitar-ne el seu anàlisi per poder establir relacions d’interès entre les entitats i augmentar així les capacitats de generació d’intel·ligència, d’investigació i de recerca d’evidències relatives a fets delictius de caire terrorista gihadista”. El cost del programa és 1.224.616 d’euros l’any, sense incloure l’IVA.

 

El plec de prescripcions tècniques del sistema de Govern de la Dada

El plec de prescripcions tècniques del sistema de Govern de la Dada Quico Sallés

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa