El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Afers Interns desmunta l’acusació contra Pere Soler i Trapero
  • CA
Caràtula de l'informe de la DAI sobre actituts dels Mossos connivents amb l'1-O

Caràtula de l’informe de la DAI sobre actituts dels Mossos connivents amb l’1-O

Un dels quatre afectats del judici contra la cúpula d’Interior que se celebra a l’Audiència Nacional és Pere Soler. El ministeri públic li demana 11 anys per rebel·lió al Director General de la Policia durant el referèndum. L’acusació de la Fiscalia es basa en una suposada connivència amb els Mossos per facilitar el referèndum. De fet, el fiscal Pedro Rubira va escriure en les seves conclusions provisionals que es “va sumar al pla secessionista, posant a disposició d’aquest l’actuació dels Mossos d’Esquadra” així com de “dissenyar un pla d’actuació fraudulent”.

Una acusació que topa amb documental aportada a la causa, i a la que ha tingut accés El Món. Actes, comunicacions i informes que acrediten que Soler va autoritzar el 3 d’octubre la investigació per part de la poderosa Divisió d’Afers Interns, unitat que depèn de la Direcció General de la Policia i no la Prefectura, la investigació de 41 actuacions de Mossos que s’haurien interpretat connivents amb l’1-O.

Una investigació que també és un cop de mà a la defensa del Major Josep Lluís Trapero a la vista que hi ha un comunicat intern on reclama al cap de la DAI incorporar encara més actituts sospitoses i una acta d’una reunió amb la Prefectura on avisa als comandaments que cal arribar fins al fons per aclarir aquestes sospites.

Els Fiscals Rubira i Miguel Ángel Carballo fonamenten les peticions altíssimes de presó per Soler, en preguntar als Mossos si era possible algun tipus de protecció per Francesc Sutrias, investigat pel Jutjat 13 que, finalment els Mossos van denegar. També inclouen una proposta que va remetre a la cúpula d’Interior de querellar-se amb la Fiscalia i impulsar una campanya d’autoinculpacions que tothom del Gabinet d’Interior li va treure del cap, malgrat que des de la societat civil ja s’havien dut a terme campanyes similars.

Però, principalment, la Fiscalia col·loca Soler com un costat indispensable d’un triangle format pel Major Josep Lluís Trapero i Cèsar Puig per “mantenir en general una actitud passiva i intencionadament tolerant amb la votació”. Si bé les altres dues acusacions semblen ja haver descartades com a proves de càrrec, els fiscals mantenen que el director com a cap polític de la policia va esperonar aquesta suposada connivència dels uniformats amb l’1-O.  Però la fiscalia obvia un element indispensable que no quadra en el relat acusatori, la feinada que va tenir la Divisió d’Afers Interns -la policia de la policia- per escatir totes i cadascuna de les actituts de Mossos que tant Guàrdia Civil o Cos Nacional de Policia van denunciar per pressumpta col·laboració amb la consulta.

El comunicat de Trapero a Garcia reclamant més investigacions

El comunicat de Trapero a Garcia reclamant més investigacions Quico Sallés

Segons el decret 415/2011, de 13 de desembre, d’estructura de la funció policial de la Direcció General de la Policia, Afers Interns depèn directament del director general i no pas de la Prefectura de Mossos. Aquesta unitat, encarregada de “Supervisar la investigació d’aquelles activitats presumptament il·lícites o contràries a l’ètica professional que puguin comportar sancions disciplinàries”. De fet, és la unitat que pot retirar l’arma i la credencial”. Una responsabilitat que Soler va exercir autoritzant la investigació de les actituts que la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policial van denunciar l’endemà del referèndum. Segons diferents documentals aportats a la causa, als que ha tingut accés El Món, Soler va signar l’obertura de la Informació Reservada 110/17-IR per en “motiu d’actituds d’agents que podrien haver contradit les ¡nstruccions trameses per aquesta Prefectura en les pautes d’actuació del referèndum”.

 

Informe dels Mossos on s'explica que des del 3 d'octubre estan investigant conductes de connivència d'agents amb l'1-O

Informe dels Mossos on s’explica que des del 3 d’octubre estan investigant conductes de connivència d’agents amb l’1-O Quico Sallés

Però no només Soler va autoritzar aquestes investigacions internes -que desmuntarien la suposada connivència del director amb mossos hipotèticament empàtics amb el referèndum, sinó que el Major Trapero les va esperonar. Així ho acredita, un comunicat intern del 10 d’octubre que li remet a l’Intendent en cap de la DAI, Jaume Garcia, on li tramet més actuacions connivents per incorporar a les investigacions que la Guàrdia Civil hauria denunciat en l’atestat 2017-101743-0095 elaborat per a l’Audiència Nacional. Així mateix, el Major va ordenar a la Prefectura dels Mossos en una reunió el 13 d’Octubre d’arribar fins al final per aclarir aquestes denuncies. Segons l’acta de la reunió celebrada a Egara va arribar a reclamar fins i tot denúncies judicials pels efectius que no haguèssin complert les ordres. Finalment, la DAI va enllestir un informe el 14 d’octubre amb 41 actituts pressumptament passives dels Mossos durant el referèndum.

Part de l'acta de la reunió de 13 d'octubre amb què Trapero esperonava la investigació per connivència

Part de l’acta de la reunió de 13 d’octubre amb què Trapero esperonava la investigació per connivència Quico Sallés

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa