Ada Colau: "No sóc, no he estat, ni sóc ara independentista ni nacionalista"

Creu que el concepte d'Estat-nació s'ha de "superar" i donar més competències a les àrees metropolitanes

 

L'alcaldessa de Barcelona ha remarcat aquest dimecres que no se sent independentista ni nacionalista. Ho ha fet en declaracions al programa 'Espejo Público' d'Antena 3 a petició dels periodistes del programa. "No sóc, no ho he estat, ni sóc ara independentista ni nacionalista", ha subratllat Colau quan el periodista Francisco Maruhenda li reclamava que aclarís el seu posicionament sobre el tema. L'alcaldessa Colau ha dit que sense cap problema perquè és una pregunta que ha contestat en moltes ocasions anteriors.

 

 

Colau a més ha dit que "s'ha de superar el concepte dels Estats-nació clàssics perquè vivim en un món globalitzat, on les ciutats som cada vegada actors més importants". De fet, l'alcaldessa ha aprofitat per dir que "s'ha de donar més competència a les àrees metropolitanes, que és con es concentra la majoria de la població, no només aquí, sinó a tot el planeta".

 

 

L'alcaldessa considera que és a les àrees metropolitanes "on hi ha els problemes d'habitatge, de transport i desigualtat".  Ara bé, ha afegit, "a Catalunya hi ha un conflicte —s'ha de reconèixer el dret a decidir, un pas que no es pot obviar: hi ha un subjecte, una nació que reclama ser reconeguda, que ho fa de forma pacífica — i que l'autoritarisme del PP està enquistant, creant una situació de polarització i provocant que molta gent que no és independentista acabessin votant 'sí, sí' el 9-N, no perquè fóssim independentistes, sinó per una situació de bloqueig provocada pel PP, com una forma de protesta".

Preguntada respecte a si trobava bé que membres del Govern català hagin dit que no faran cas del Tribunal Constitucional encara que suspengui la llei del Parlament, Colau ha dit que a Catalunya "hi ha un debat polític de fa molt de temps plantejat per vies democràtiques" i que va arrencar amb l'aprovació de l'Estatut. "L'origen del conflicte és un govern del PP que no accepta aquest Estatut, en retallar-lo es produeix una insatisfacció lògica i tenim la situació que tenim ara", ha afegit Colau.

 

 

L'alcaldessa de Barcelona ha recordat que s'han produït "manifestacions de centenars de milers de persones de manera cívica i pacífica que reclamen un fet tan senzill i democràtic com és un referèndum democràtic i amb garanties". El PP, segons Colau, "només ha dit que 'no'" i no ha plantejat "cap proposta, ni alternativa" i "a més a més amenaça amb portar-ho tot als jutjats".

 

 

Davant la insistència dels periodistes, l'alcaldessa ha dit que no sabia "quin és l'últim capítol" sobre el qual li preguntaven i ha afegit que cal que "tot torni al camí polític perquè amb la judicialització no resoldrem res". Per Colau "políticament i legalment sembla incorrecte que no es respectés l'Estatut que es va aprovar de forma majoritària, venim d'una anomalia democràtica i vivim episodis d'aquesta anomalia democràtica".

 

Comentaris