El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les actes de la Mesa descarnen la batussa: “Nazi, feixista…”
  • CA

No només en el pim pam pum polític habitual. La guerra sense quarter també es viu a la Mesa del Parlament. A més, amb tota la cruesa i amb posicions durament oposades. Les actes així ho constaten. En concret, l’acta aixecada pel secretari general de la reunió de la Mesa telemàtica del passat 18 d’agost, a la que ha tingut accés El Món. Un document en el que es reflecteix com el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, es manté ferm a favor de la publicació de la resolució sobre la monarquia davant les pressions contràries no només del secretari general, sinó de l’oposició -especialment dels socialites- i en el que ERC es posa de perfil, amb el presidnet Roger Torrent al capdavant. El secretari segon, del grup socialista, David Pérez, arriba a acusar de “nazi” i “feixista” la campanya esperonada contra el secretari general. Costa no s’arronsa i li replica que allò “feixista” és empresonar Carme Forcadell. La polèmica des dels faristols també es va viure amb intensitat a porta tancada de la institució parlamentària.

 

L’acta, molt més llarga del que és habitual, amb 35 pàgines, comença amb   el debat de sengles escrits presentats per JxCAT, reclamant la publicació de la resolució sobre la monarquia, de Cs, en defensa del secretari general, Xavier Muro. Després d’una autodefensa de Muro per argüir la negativa a publicar la resolució és el torn de Costa. El vicepresident primer del Parlament desenvolupa un discurs juridic dens, preparat i detallat amb què intenta desmuntar els arguments aportats per Muro.

Costa parteix de la base que “no ha sabut trobar quin article” determina que publicar una resolució del Parlamentària és competència de l’administracio parlamentària i no de la Mesa, la presidència de les comissions o, en alguns casos, de la presidència, en ser un acte degut. Així l i retreu la negativa a publicar les resolucions fins al punt que l’acusa de trencar el principi de “seguretat jurídica”. Un argumentari que aquest diari ampliarà en una altre notícia.

 

Després de la intervenció del secretari primer, Eusebi Campdepadrós, i d’una altra del secretari general, és el torn del secretari segon de la Mesa, el socialista David Pérez. Només començar Pérez desenterra la destral de guerra. “Mostra el seu suport al secretari general i al cos de lletrats”, descriu l’acta, “davant aquesta campanya absolutament feixista, nazi, d’assenyalament que han rebut a les xarxes socials i, que des del seu punt de vista és absolutament intolerable”.

 

Així mateix, Pérez carrega contra el president de la Generalitat, Quim Torra, “perquè d’una manera absolutament inexplicable s’hagi a atrevit a donar lliçons del que haurien de fer la Mesa del Parlament o el Parlament de Catalunya, o demanar cessar la màxima autoritat jurídica d’aquest Parlament”. “És un fet absolutament insòlit que demostra tot el que hi ha darrera de tot això”, recull l’acta en boca de Pérez. Costa però, s’espera a la resta d’intervencions per demanar de nou la paraula i no s’està per brocs: “El que és feixista és tenir empresonada la presidenta Forcadell, això és feixista principalment o de forma més destacable”.

L'acta de la Mesa del Parlament del passat 18 d'agost

L’acta de la Mesa del Parlament del passat 18 d’agost Quico Sallés

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa