El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Acord per organitzar “primàries republicanes” per a les eleccions municipals
  • CA

 

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Primàries per la República i Primàries Barcelona han acordat organitzar “primàries republicanes” per a les eleccions municipals del 2019. L’objectiu de les primàries, segons han explicat la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, i l’impulsor de la iniciativa a Barcelona, Jordi Graupera, és formar candidatures republicanes “el màxim d’unitàries possible” per tal que en les pròximes eleccions municipals més candidats independentistes es facin amb alcaldies. El cens s’obrirà el pròxim 27 d’agost i les inscripcions es faran de manera telemàtica al web de Primàries Catalunya. Pel que fa al paper de l’ANC en el procés de primàries, Paluzie ha dit que l’entitat es limitarà a “promoure la participació de tots els partits independentistes” i ha remarcat que l’ANC “no és un actor que participi en les eleccions”.

 

Paluzie ha admès que l’entitat ha tingut converses “informals” amb partits en les quals s’ha “comentat” la iniciativa de les primàries, però ha remarcat que és ara, un cop firmat l’acord, quan es començarà a “parlar” amb aquells partits que “encara no donen suport al procés de primàries”.

 

La presidenta de l’ANC ha insistit que l’entitat no donarà suport a cap candidat concret. En aquest sentit, ha assegurat que la presència de Graupera a la presentació de l’acord és perquè és l’impulsor de les primàries i que, un cop acabat el període de presentació de candidatures, l’entitat no donaria suport a Graupera com a candidat. 

 

 

Un reglament propi per a Barcelona

 

Pel que fa al procés de primàries a la ciutat de Barcelona, l’acord estableix la creació d’un reglament propi abans del pròxim 15 de setembre, que ampliarà el període per presentar candidatures fins al 31 d’octubre i no fins al setembre, tal com estava previst inicialment. A la resta de ciutats catalanes hi haurà un reglament genèric.

 

L’impulsor de Primàries Barcelona ha dit que “les primàries només són el començament” i “el mínim del mínim”. A més, ha assegurat que “continuen oberts” a la resta de partits independentistes que encara no s’han sumat a la iniciativa. Graupera ha apuntat que les “primàries republicanes” són una “revolta civil” que crearà un “dòmino”. En aquest sentit, ha indicat que “les direccions dels partits seran les últimes fitxes en caure”. “Avui comencem a desprecintar la política catalana”, ha remarcat.

 

 

Una Comissió de Garanties

 

El procés de primàries tindrà una Comissió de Garanties amb l’objectiu de garantir la transparència i la neutralitat del procés. Estarà integrada per representants de les entitats i formacions que participin en les primàries, tant d’aquells que ja han manifestat la seva voluntat de formar-ne part com els que s’hi puguin adherir en el futur.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa