Acord per blindar els presos i exiliats a través del ple del Parlament

ERC i JxCAT portaran, amb el suport de la CUP, la suspensió a la Comissió de l'Estatut del Diputat, que emetrà un dictamen que es votarà al ple

 

A pocs dies del debat de política general al Parlament, i instants abans que el president Quim Torra presenti el seu pla de Govern, JxCAT i ERC han anunciat un acord per gestionar la suspensió que el jutge del Suprem Pablo Llarena va imposar als presos polítics i exiliats, en una interlocutòria en què deixava la porta oberta a que aquests diputats puguin delegar el seu vot en un altre diputat per no alterar majories. L'acord entre ERC i JxCAT, que la CUP de fet ja havia proposat al juliol, passa per dur la qüestió a la Comissió de l'Estatut del Diputat, que emetrà un dictamen que serà votat al ple del Parlament. Tenint en compte que el vot dels diputats és inviolable –amb la votació de la declaració d'independència no hi va haver responsabilitats penals per als 72 diputats que la van votar-, aquest pas permetria que els diputats quedessin blindats, i la Mesa tingués menys riscos. El ple votaria mantenir els diputats, que no obstant, ja estan suspesos de sou. Ara bé, el PSC, Cs i el PP també han deixat clar que si això succeeix, recorreran a la justícia per tal d'impedir que els diputats a la presó i l'exili incompleixin la resolució de Llarena.

 

 

De fet, la postura de la Comissió de l'Estatut del Diputat era la defensada per JxCAT i la CUP, però ERC manté també les seves demandes, i és que es permetés mantenir la majoria independentista a la cambra i que s'eviti que la vida parlamentarària es torni a judicialitzar, i encara més, que la Mesa acabi patint conseqüències penals. Queda per veure com reaccionarà l'oposició, que podria acabar provocant la suspensió del ple en què es pretengui exercir el vot dels diputats a la presó i a l'exili. Amb l'acord, que presentaran en la propera hora el president del Parlament i el vicepresident, ambdues parts veuen satisfetes les seves posicions.

 

Comentaris