El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Abascal respon a Bildu llegint els noms dels morts d’ETA, inclosos els franquistes
  • CA

El president de Vox i candidat de la moció de censura, Santiago Abascal, ha respost la intervenció de la portaveu d’EH Bildu, Mertxe Aizpurua, al Congrés recitant els noms de les víctimes mortals d’ETA, també durant el franquisme. De José Pardines a Jean-Serge Nérin, el líder del partit d’ultradreta ha llegit més de 800 noms durant una mitja hora, afegint puntualitzacions sobre la vinculació que tenien ell o Vox amb alguns d’ells i amb els diputats d’ultradreta dempeus. Abascal ha dit que hi va haver “impunitat” amb ETA i ha insinuat que diputats d’EH Bildu podrien estar vinculats amb crims sense resoldre. “Gaudeixin de la impunitat perquè poden estar segurs que aquesta impunitat acabarà”, ha amenaçat Abascal.

El diputat d’EH Bildu Oskar Matute ha replicat a Abascal que el partit abertzale defensa que hi hagi “veritat, justícia i reparació per a totes les víctimes”. “No vull utilitzar les víctimes per tapar la manca d’arguments polítics”, ha afirmat Matute, que s’ha dirigit a tota la bancada de la dreta i els ha instat -irònicament- a votar que ‘sí’ a la moció si el que volen és una involució de drets. Matute ha recordat que el 2013 el diputat del PP al Parlament basc Antonio Basagoiti ja va llegir els noms de les víctimes en una intervenció. En la seva intervenció inicial Aizpurua, havia evitat respondre els “atacs d’odi” i “greus acusacions” de Vox i només ha dedicat el primer minut a la formació d’ultradreta. “Només els diré que ETA fa nou anys que va acabar” i que “la societat basca està construint la pau i la convivència des del respecte i el reconeixement mutu”, ha dit Aizpurua, que ha subratllat que Vox “ni hi és ni se’ls espera en aquest camí”. “Mai formaran part del futur dels bascs i basques”, ha remarcat. La portaveu abertzale ha centrat el seu discurs a interpel·lar l’executiu de Pedro Sánchez. “Li demanem que exerceixi un lideratge històric i apliqui un canvi estructural que no tingui marxa enrere”, ha dit.

“És el moment d’avançar” i no ho és de “tebieses”, ha remarcat. “Molts a aquesta cambra estem preparats per iniciar aquest camí i, per fi, existeixen majories per transitar-lo”, ha subratllat Aizpurua. “La gran pregunta és si vostè i el seu govern ho faran. Si estan disposats a fer d’aquest Estat un estat democràtic del segle XXI, per deixar de ser un estat fallit del segle XX”, ha dit. EH Bildu ha admès que l’executiu espanyol ha fet “passes en la bona direcció” però ha reclamat “més”. “Els pilars que sostenen el règim del 78 estan intactes i les decisions per a aquest canvi estructural no arriben”, ha afirmat Aizpurua, que ha citat la monarquia, que “està corrupta i ja no compta amb el suport social majoritari”. “I així i tot, la segueixen defensant”, ha criticat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa