El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Ábalos proposa fer uns nous Pactes de la Moncloa després del coronavirus
  • CA

El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luís Ábalos, ha proposat aquest dilluns tirar endavant uns nous pactes de la Moncloa un cop finalitzi la crisi del coronavirus. “Hem de preparar el país per recuperar l’activitat econòmica amb seguretat”, ha manifestat en roda de premsa des del Palau de la Moncloa. El pes pesant socialista ha apel·lat a la “solidaritat” i a la “unitat d’acció”.

Ábalos ha argumentat que “Espanya té un repte de país de grans dimensions” i que és per aquest motiu que des del govern espanyol “llancem una oferta de diàleg”. Segons el ministre, es tracta d’una oportunitat per demostrar la “fortalesa democràtica” espanyola, i que en situacions d’aquesa transcendència “convé que les decisions no es prenguin només des d’un govern encara que aquest tingui majoria”.

“No hem plantejat cap exclusió”. Així ha respost Ábalos a la pregunta de si els partits polítics nacionalistes i independentistes podrien quedar exclosos d’aquests pactes. “És una oferta oberta a tothom“, ha insistit el ministre.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha amanit les declaracions d’Ábalos recordant que l’Estat espanyol i el món s’enfronta a la major crisi sanitària dels darrers cent anys. No obstant, ha celebrat l’estabilització que s’està produint en els darrers dies. “Aquesta setmana ens hem fixat l’objectiu de consolidar la relantització en nombre de nous casos”, ha afegit.

Per altra banda, Illa ha informat que s’han destinat 845 milions d’euros en la compra de material sanitari des que es va decretar l’estat d’alarma, fa tres setmanes. El ministre ha detallat que durant aquest temps s’han adquirit equips de protecció individual (EPI), tests de diagnòstic i equips de ventilació mecànica invasiva. En aquest sentit, ha detallat que s’ha activat la “producció nacional” reforçant aquelles empreses que ja fabricaven material d’aquest tipus. Pel que fa als EPI, ha explicat que han tancat un contracte amb un grup per fabricar 60 milions de mascaretes, a raó de 2 milions setmanals. “La producció començarà a mitjans d’abril”, ha dit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa