El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
52 diputats francesos exigeixen la llibertat dels presos polítics catalans
  • CA

Un grup de 52 diputats francesos exigeixen la fi de la repressió i les mesures “arbitràries” contra els presos polítics i els exiliats catalans. “El debat polític no s’ha d’aturar amb repressió, amb atacs als drets de les persones amb una espècie de delicte d’opinió”, asseguren els parlamentaris en una tribuna al setmanari ‘Le Journal du Dimanche’, Al text, apel·len a una “rebaixa de les tensions” i mostren la seva “preocupació” i “reprovació” pel que consideren un “atac contra les llibertats fonamentals i l’exercici de la democràcia”. Entre els signants es troben els caps de files de la França Insubmisa, els centristes-liberals de la UDI i els comunistes, entre d’altres.

Els diputats admeten que han esperat que un cop han acabat les cites electorals a l’Estat espanyol per expressar la seva opinió sobre aquest tema. “Per les seves decisions polítiques, per haver organitzat una votació, els electes han estat empresonats, exiliats i s’arrisquen a una condemna de dures penes de presó”, lamenten els diputats. “Apel·lem a què es rebaixi la tensió i es posi fi a les mesures arbitràries que afecten al seu dret de sufragi”, conclouen. 

Entre els signants del manifest hi ha el president del partit de centre liberal UDI Jean-Christophe Lagarde, el secretari general del partit comunista francès, Fabien Roussel, o el líder de la França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon. També hi ha exministres d’esquerra com Marie-George Buffet, que ha estat candidata presidencial pels comunistes, o Sylvia Pinel, que va ser al govern d’Ayrault. 

El manifest arriba després que el mes de març 41 senadors francesos de diversos partits signessin un altre manifest per reclamar el “respecte pels drets i llibertats fonamentals a Catalunya“. En aquell text, també advertien que la situació és un “veritable atac contra els drets i les llibertats democràtiques”. L’escrit va causar polèmica amb l’Estat espanyol, i el ministre Josep Borrell va denunciar el que considerava “l’alarmant nivell de desinformació” dels senadors. El govern francès va haver d’emetre un comunicat assegurant que no li correspon a França interferir ni valorar en afers espanyols.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa