El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
15 històries de pactes més enllà de Barcelona
  • CA

Mig país està pendent de qui i com governarà Barcelona. Maragall en solitari? Maragall i Colau de bracet? Colau amb Collboni (i amb el suport a “canvi de res” de Valls? Uns tripartits impossibles? Ara bé, més enllà de Barcelona hi ha un bon nombre de ciutats pendents de definir coalicions i acords de governabilitat i altres municipis més petits on tot està dat i beneït, segons explica un article del portal Municipals.cat de la Xarxa de Televisions Locals (XAL). Versionant Luis Aragonés: “Pactar, pactar, pactar… i tornar a pactar”.

A Badalona el més calent és a l’aigüera. Guanyem-ERC i el PSC negocien però amb un petit problema: les dues forces d’esquerra volen l’alcaldia. Si algú no cedeix, García Albiol recuperarà el càrrec que va perdre just fa quatre anys. A Terrassa, per la seva banda, la situació està molt més clara: el Tots per Terrassa de l‘exalcalde Jordi Ballart pactarà, si no hi ha un daltabaix, amb ERC per acabar amb 40 anys d’hegemonia socialista.

A Sabadell, en canvi, el PSC ho té tot a favor per recuperar l’alcaldia quatre anys després. La socialista Marta Farrés busca el suport de Ciutadans i JxCat –tot a la vegada no pot ser!-. El republicà Juli Fernández, per la seva banda, no tira la tovallola i busca un govern alternatiu: necessita sumar els cupaires de la Crida, JxCat i Podem. No és fàcil: els postconvergents exigeixen estar al govern i els podemites “no governaran amb la dreta”.

A les capitals de demarcació la situació no està tancada. Marta Madrenas (JxCat) observa la maniobra quasi impossible de Guanyem Girona: vol governar amb ERC i que el PSC faci un Valls. A Lleida, en canvi, Miquel Pueyo (ERC) busca el suport de JxCat i comuns amb la tranquil·litat que el socialista Fèlix Larrosa ja ha dit que passarà a l’oposició. Més mogudes es preveuen aquestes dues setmanes a Tarragona: Pau Ricomà (ERC) busca el suport dels comuns –ja té el “sí” de postconvergents i cupaires- per desallotjar de l’alcaldia el socialista Josep Fèlix Ballesteros, amb qui van empatar a regidors.

A Manresa, per la seva banda, ERC i JxCat tot just han començat a negociar després d’unes eleccions on els republicans es van imposar per només 10 vots. La lògica indica que els dos partits reeditaran el pacte de fa quatre anys però amb el sorpasso no està clar si Marc Aloy (ERC) rellevarà  Valentí Junyent o es partiran l’alcaldia. A Sort hi ha múltiples opcions –els quatre partits estan oberts a parlar amb tothom però no hi ha res concretat- mentre que a Sant Celoni Raül Garcia (JxCat) ja es veu alcalde amb els vots dels regidors d’ERC però el PSC també ha posat sobre la taula “sis pactes locals”.

Molt més ràpid ha anat ERC a Cambrils. Dos dies després de les eleccions ja es feien la foto amb JxCat i Nou Moviment Ciutadà, els seus nous socis d’aquest tripartit exprés –a l’anterior mandat governaven amb CiU i PSC-. A Calella, ni el procés ni el 155 han estat problema per reeditar el pacte entre JxCat i el PSC mentre que a Canet de Mar, els republicans han deixat els socialistes a l’estacada i s’han aliat amb Canetencs Independents i els comuns de Som Canet. En aquest ajuntament del Maresme, amb vuit grups municipals, no va entrar-hi la Unidad de Centro, el partit format per exmilitants del PP i Podem.

Sense sortir del Maresme, JxCat i ERC han reeditat el pacte a Cabrera de Mar, mentre que al Baix Empordà UPM i ERC s’han posat d’acord a Torroella de Montgrí, el poble de Dolors Bassa. A Roses, per altra banda, hi haurà tripartit però no dels que agraden a Miquel Iceta i Ada Colau: JxCAT, ERC i Gent del Poble. L’alcaldia, per cert, se la repartiran postconvergents i republicans.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa