Vox, la normalitat espanyola descarada

"Vox és l’Espanya normal, orgullosament masclista, orgullosament anticatalana"

Ha tornat, si és que havia marxat. L’extrema dreta torna a controlar l’agenda política espanyola. A més, controla l’agenda judicial, la mediàtica, l’econòmica, la religiosa...

A vegades es diu PP, Vox, Ciudadanos, UCD, CDS... Es disfressa de centrista, de neoliberal o fins i tot de socialista, però és sempre la mateixa història: franquisme evolucionat i camuflat sota diverses formes.

Si Felipe González va poder navegar amb el iot «Azor» que era una de les joguines de Franco o jugar amb entusiasme al joc de les clavegueres de l’Estat, i les seves derivades mafioses, si encara pot actuar com a hereu «blanquejat» de Franco, Vox no és cap sorpresa. Ni cap fenòmen imprevist ni extraordinari: simplement, Vox és la normalitat descarada.

Més descarada que mai.

Vox és l’Espanya normal, orgullosament masclista, orgullosament anticatalana. Amb els seus elements folclòrics, però un retrat fidedigne, exacte, de l’ànima espanyola. No importa massa sota quines sigles es presenta aquest esperit mil·lenari: és sempre el mateix, lleugerament maquillat per a l’ocasió.

L’error és fixar-se massa en Vox i no en el corrent de fons, que fa segles que es manifesta amb diferents formes.

Espanya és Vox. Vox és Espanya. A vegades, subtilment, dissimuladament. D’altres, obertament, desacomplexadament. Ara estem en aquesta fase, que ens pot fer creure que Casado, Sánchez, Rajoy o Arrimadas són moderats. Greu error.

Són manifestacions del mateix corrent central, la columna vertebral de la identitat espanyola, tot allò que ha aconseguit intoxicar i enverinar la societat espanyola.

 

En el fons, estem en un moment en el qual les coses s’aclareixen, per a bé o per a mal. Intentar arribar a acords, per transitoris i provisionals que siguin, amb aquest magma hispànic i totalitari és una pèrdua de temps.

Fa algunes dècades que s’ha disfressat: en comptes de voler portar-nos a tots a misses en llatí, ha acceptat intel·ligentment que la gent es distregui amb birres a dojo, una mica de maria, sexe i alegria de viure. L’ADN de fons no ha canviat, però s’ha fet més amable, més «vivible»: «panem et circenses», que deien els romans. Diversió, lleugeresa, sensació de llibertat, en comptes de bisbes medievals. Militars convertits en ONGs, paramilitars disfressats de policies, sacerdots disfressats de jutges d’un estat de dret.

El maquillatge ha funcionat a tot arreu, excepte Catalunya i Euskadi, una part de Galícia, una part de la Catalunya de l’arc mediterrani, Occitània...

Menystenir les habilitats del «Vox etern» d’Hispània és un error gravíssim, més encara en una Europa que tendeix cap a formes democràtiques buides, retòriques. Això va de mirar cara a cara la nostra història, de decidir si volem ser del sud o del nord, amb totes les contradiccions que es vulguin.

En els propers mesos, això anirà de Vox o no Vox, de la seva Espanya i dels peatges que cal pagar per romandre esclaus d’una idea rovellada però poderosa i tòxica d’Ibèria. Mentre juguen a fer governs, amaguen el joc autèntic: qui domina a qui, qui es rendeix, qui s’arronsa, qui accepta que ha perdut i es ressigna... Va de perdre o guanyar, sense terme mig. I ara per ara anem perdent, cosa que té remei..

 

Comentaris (11)
Narcís ( és obvi que PPVOXC'sPSOE .. i resta de partits espanyols/ anticatalans són el mateix o gens ni mica ni poc ni gaire espanyols .. simples ' castellans broixos ' ! ) Fa 2 mesos
Justa la fusta !! PD : a nosaltres no ens deixen dir ni ' bon dia ' a ca seva .. i hem de sofrir sa delinqüència política a ca nostra ? Nota : qui pot ser d'un estat que nega ser Catalunya/ PPCC qui el va formar ( a pesar nostre ) ? qui pot ser d'un estat que ploma, empresona, exilia i difama qualsevulla cosa catalana? qui pot ser d'un estat que només cerca l'enfonsament econòmic i la nul·litat de nostre ser/ existència/identitat ?
Azrael Fa 2 mesos
Jaajajajajajajajaj viva la raza superior. Lo malo será que algún votante socialista lea esta basura y con ánimo vengativo vote a vox en las terceras elecciones..... como yo
ciutada del mon Fa 2 mesos
no pensava jo rovira i el tinc per indepre pero no fanatic fins la medula com ha demostrat que voste pensara que l'avi venerable socialista zamarron, el iglesias tambe espanyol clar , fins i tot sanchez amb qui en moltes coses no estic d'acord i ortega smith per exemple fossin el mateix pero si voste ho pensa de veritat en te un problema i es diu salut mental pavello de psiquiatria de la vall d'hebron, el deuen de tractar amic.
ciutada del mon Fa 2 mesos
rovira cal que et tranquilitzus i deixes de dir bajanades, producte de prendre psicotropics a go go pretendre que ortega smith,i lo que diu lo de les 13 rosas i el venerable metge socialista zamarron el socialista de burgos antifeixista i anti franquista fins la medula i parlo d'ell perque per raons que no venen al cas el conec la dona es catalana, be dir que tot es lo mateix , clar son espanyols i humans pero dir aixo denota rovira mala fe, o un fanatisme i radicalisme important
Tomppa Fa 2 mesos
ICV i podem són els partits més enamorats amb una gran i lliure.
Desgràcia. Fa 2 mesos
Totalment d'acord. L'ànima de Castella, segles enrera, i d'Espanya, ara, és Vox. Prepotència, imperialisme, xenofòbia, masclisme, xuleria, agressivitat. I, no hi ha diferència amb la resta de partits espanyols. Només es qüestió de quina careta es posen al matí quan es lleven. I ERC fent-los la pilota .....
Hyndygnat Fa 2 mesos
Em peto de riure, una de les millors coses de que hagi guanyat vox és la bilis anti-espanyolista vomitada en coses com aquest article. A mamarla.
Expañol78 Fa 2 mesos
¿Bilis?... La vostra feixistes!!!
Vox no és Espanya Fa 2 mesos
Vox és com els secessionistes ktalanets volen veure Espanya. A la fin Vox són 52 diputats de 350. Bon intent de metonímia, Rovira, però només intent.
Pitxolí Fa 2 mesos
Grandíssim article. Gràcies
Doctor Strangelove Fa 2 mesos
Perdó bon home, però la normalitat espanyola i catalana normalizada és el comunisme de Podemos, Comuns i les CUP. Fins que no siguem capaços de denunciar aquesta anomalia democràtica, sortiran gropuscles com a reacció a aquest comunisme malèvol, i òbviament tenen tot el dret de ser blanquejats si ho són els primers. Doc.
Tan estupido es decir que España es Vox.... Fa 2 mesos
... como decir que Cataluña son los indepes. Por suerte en ambos casos.