“L’esforç, el treball i la dedicació són claus”
Josep Huguet, conseller d’Innovació, Universitats i Empresa.

Josep Huguet, el conseller que crema alts càrrecs del seu departament com la canalla crema bengales per Sant Joan, ha celebrat els resultats aconseguits pels estudiants catalans en la selectivitat. En moments complicats, ha opinat solemne, “l’esforç, el treball i la dedicació són claus”. Obvi. També la creativitat, la intel.ligència i la perspicàcia, posem pel cas. I l’originalitat a l’hora de fer frases. Ja envalat, el de Manresa ha batejat els nois i noies com la primera promoció “anticrisi”. Anticrisi? Què vol dir? Quant temps pensa que durarà la crisi Huguet? Quatre anys, fins que aquests nois surtin de les universitats? O ens està vaticinant que posaran punt final per sempre més a les crisis i els cicles econòmics?

Huguet es va felicitar perquè la nota mitjana d’enguany ha estat la més alta de la dècada i perquè han aprovat més estudiants que l’any passat. Un “èxit”. La mitjana d’un examen pot pujar perquè els estudiants que s’hi presenten en aquell moment s’han format millor o perquè el llistó ha baixat (preguntes més fàcils; correccions més toves). Sigui com sigui, el que és curiós és que aplaudeixi el més del 93 per cent d’aprovats. Quin valor té aprovar el que tothom aprova? El conseller sembla víctima del fetitxisme dels números i les estadístiques, tan corrent entre els que administren l’assumpte de l’ensenyament, fins al punt que la moda és premiar els mestres i professors que regalen bones notes i penalitzar els que no les regalen, amb el qual, esclar, la mitjana augmenta i tots celebren l’èxit aconseguit i fan declaracions. Però l’important no són els números i les estadístiques, sinó el que els jvoes realment saben. Aprovar a tothom és fàcil. El complicat és que aprenguin, que acabin sabent com més millor.

D’altra banda i per últim, per què dimonis va sortir Huguet a fer declaracions? Què ho justificava, si l’èxit, en tot cas, correspondria a Ernet Maragall, el conseller d’Educació, i als seus predecessors? No a Huguet, que s’encarrega de les universitats, on aquests joves encara no han entrat (justament és per poder-hi accedir que van fer l’examen de selectivitat).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa