Tota la veritat

"Un moviment que descobreix que la vida no va només de tenir raó o pensar que la tens, sinó de la capacitat que tinguis d’imposar-la."

De tant en tant surt un llibre imprescindible en el seu gènere. Els interessats en la política catalana, brindin si us plau amb mi per l’arribada a les llibreries de Tota la veritat (Ara Llibres), un llibre dels que cal llegir perquè, oh miracle, proporciona informació. Molta informació –i molt bona– sobre allò que els autors en diuen “els dies decisius del Procés”, és a a dir l’abans, el durant i el després de l’1 d’octubre. No és un llibre per a independentistes, no està fet per complaure ni desplaure ningú. Sis periodistes de diferents mitjans de comunicació catalans (Ferran Casas, Odei A.-Extarte, Marc Martinez Amat, Roger Mateos, Gerard Pruna i Neus Tomàs) han sindicat esforços per entrevistar el màxim de protagonistes possible, contrastar les versions i presentar un relat fiable dels fets. Una operació professional tan simple com contracultural en l’era del clickbait i la banalització.

Cada lector llegirà Tota la veritat amb les seves ulleres. Llegit amb les meves, és un llibre sobre la maduració traumàtica d’un moviment polític. Un moviment que, en només cinc anys, passa de predicar alegrement la desconnexió indolora amb l’estat a tastar les porres policials, la persecució judicial, la guerra bruta mediàtica, el cinisme extrem de les relacions internacionals, la presó i l’exili. Un moviment que descobreix que la vida no va només de tenir raó o pensar que la tens, sinó de la capacitat que tinguis d’imposar-la

 

En aquesta columna hem dit algunes vegades que en l’1 d’octubre hi ha les respostes a gairebé totes les preguntes que es pugui formular l’independentisme. Després de llegir Tota la veritat, ho repetim i ho subratllem en negreta. Lamentablement, d’aquella jornada no en va sortir un mandat juridicopolític aplicable per molt que alguns encara s’entossudeixin a negar la realitat, però d’aquell octubre de 2017 en van sortir coses encara més importants, decisives i útils: la comprensió profunda del que és l’estat, especialment l’estat espanyol; la descoberta de la força increïble de la gent organitzada; la potència política del principi democràtic (“volem votar”); i la constatació de la complexitat extrema de l’objectiu que es persegueix. Si l’independentisme és realment capaç de processar honestament els aprenentatges i dir-se tota la veritat, té possibilitats de guanyar.

 

Comentaris (12)
Rar Fa 19 dies
Vaig sentir parlar d'aquest llibre fa un temps en una conversa de bar entre un periodista i un polític. L'estaven escrivint 3 periodistes, deien. Finalment son mes de tres i un, col.laborador d'aquest diari, ja no hi apareix. Què ha passat? Segur que és tota la veritat?
1956 Fa 19 dies
Escolta xiquet, tu creus que em cal un fulletó que m'explique qui sóc , d'on vinc i on vaig? Que et creus déu? Deixa de fer el sòmines i posa't a dieta, home. I com diguem al meu poble, au a fer la mà.
El infierno es la verdad descubierta demasiado tarde Fa 19 dies
Por eso seguiremos viviendo en el limbo simbólico de la Republiqueta de ocho segundos por los siglos de los siglos, amén. Sea el Procés bendito y alabado.
gerard de sarria Fa 19 dies
De tota manera tenir tota la rao del món no està malament per estar comvençut de la teva lluita. No ho oblidem
Ramon Fa 20 dies
Jordi Pujol frenava, sí.
Narcís ( capacitat d'imposar-la ... vol dir de plomar, empresonar àdhuc matar/ assassinar ? ) Fa 20 dies
N'és més senzill de dir ser davant botxí covard/ prepotent així com gens tocat i posat a l'hora de vessar sang de catalans, catalans que no tenen Estat per defendre's ! PD : sinó de què aquest estat empentar-nos cap a l'abisme .. i quan volem esquiva'l/ anar-nos-en .. ser-nos-en més en contra ?
Boris Fa 20 dies
Sr. Voltas, l'1 d'octubre 17 va ser el final del principi. Que la força de la raó quedi permanentment sotmesa a la raó de la força s'ha de veure encara, el desgast d'un conflicte perjudica al qui utilitza la força tant o mes que el qui la pateix.
Fat Boy Fa 20 dies
I s'oblida del descobriment de la mascarada dita democracia espanyola.
Els de la qleca del diario periodico. De legitims res. Fa 20 dies
Un reconte tant parcial dels fets com d’altres. El que els de la vostra corda voleu es desprestitjar l’1 O. Res mes. Els ninis i unionistes ens han de venir a dir el que va pasar.
Carrasclet tipet Fa 20 dies
Sou uns censuradors
Victor Fa 20 dies
Totalment d'acord. Però encara n'hi ha que es pensen que poden anar a la guerra amb l'Estat a cara descoberta i guanyar-la. Manca finezza. I mira que sort en tenim que l'Estat encara ho fa pitjor que nosaltres i a més no sen adona.
Carrasclet tipet Fa 20 dies
Crec que intentes promocionar un llibre que no descobreix la veritat de res, segueix explicant "el llibre i tú" el que tots els mitjans i la corrent informativa tant pseudo independentista, processista i unionista oficial pretenen fer veure al 95% la la població el que no son capaços de veure per la propia cegera, analfabetisme o discapacitat intelectual per obrir els ulls, fer un reset de tot el que ens han explicat fins ara i poder veure l'inmens engany que portem 305 anys rebent i adonar-s