Vendetta política i policial a Euskadi

"El govern de Vitòria creu que la policia basca té massa connexions amb el PNB i per aquesta raó ha pres algunes mesures que semblen únicament destinades a fer emprenyar els nacionalistes"

Els fets que relataré a continuació van passar fa uns mesos i a mi me'ls van explicar la setmana passada, però crec que l'interès que tenen compensa amb escreix la manca d'immediatesa de la notícia. Resulta que a principis d'abril d'enguany el conseller basc d'Interior, el socialista Rodolfo Ares, va cessar el cap territorial de la policia basca a Guipúscoa, Xabier Landa. La direcció política de l'Ertzaintza acusava aquest comandament de filtrar una nota interna del director de la policia, José Antonio Varela, en la qual insistia a posar la bandera espanyola i un retrat del lehendakari Patxi López a totes les comissaries. En la mateixa nota, el tal Varela es burlava de l'anterior lehendakari, Juan José Ibarretxe, una actitud que es comenta per si mateixa. El comandament territorial va negar aquestes acusacions però, fent gala de la professionalitat que el caracteritza, va entomar la destitució.

Essent com és un comandament conegut i apreciat pels seus companys, Landa va sortir a sopar el 14 d'abril amb un grup d'ertzaines que li volien retre un homenatge de comiat. La colla d'amics va menjar i beure a la manera basca per diverses tavernes i restaurants d'Irun, aliens al desenllaç terrible que tindria aquella nit. Quan ja tornava cap a casa, a quarts de tres de la matinada, un cotxe camuflat de l'Ertzaintza va interceptar el vehicle de Landa i el va sotmetre a un control d'alcoholèmia. Cap altre cotxe del grup no va ser interceptat, per aquelles casualitats de la vida. El resultat va provar que triplicava la taxa permesa i immediatament va ser detingut mentre es procedia a la immobilització del seu automòbil. Landa s'enfronta ara a una sanció que pot arribar a ser duríssima. A banda d'una possible pena de fins a sis mesos de presó i la retirada del carnet de conduir per un termini màxim de quatre anys, pot quedar-se sense feina i sou durant dos anys. Aquesta possibilitat impediria que s'incorporés al seu nou destí, la comissaria transfronterera d'Hendaia.

El departament d'Interior guarda un silenci sepulcral en relació a aquests fets. És possible que ho faci per evitar respondre algunes preguntes incòmodes. Sabien els agents del control d'alcoholèmia que aquell era el cotxe de Landa? Per què van seguir aquell cotxe i no els altres? Qui els havia ordenat aquell control i per quina raó? Va ser un control ordenat des de les més altes instàncies del departament? Volien castigar aquest agent per raons estrictament polítiques? Van utilitzar la policia basca per un interès partidista? Volien destruir la seva reputació i professionalitat amb una maniobra d'aquesta baixesa moral?

Aquest sòrdid afer torna a demostrar la situació de setge a la qual el PSE, juntament amb els seus aliats del PP, sotmet l'Ertzaintza, els membres de la qual ja tenen prou feina a combatre la delinqüència i a fer front a l'amenaça etarra. El govern de Vitòria creu que la policia basca té massa connexions amb el PNB, reals o imaginàries, i per aquesta raó ha pres algunes mesures que semblen únicament destinades a fer emprenyar els nacionalistes bascos. Primer va ser la retirada de la mítica lletra E de la paraula Ertzaintza de les matrícules policials. Després va venir la substitució de les famoses boines vermelles per unes gorres amb visera sense cap personalitat ni sentit històric. I només fa un any que governa Patxi López.

 
 

Comentaris