Una solució que no ho serà

"El judici no gira entorn l'eventual negligència en l'actuació de l'Estat per evitar el referèndum. Gira entorn la responsabilitat dels que seuen a la banqueta per haver-lo mantingut contra la prohibició de fer-ho"

Estic d'acord amb López de Lerma quan diu que en el judici davant del Tribunal Suprem pels fets de l'1 d'octubre no s'asseuen tots els responsables d'aquella negror. Alguns es troben negligentment assentats en institucions centrals, després de haver estat permetent, escalfant o provocant a benefici propi el que al final ha estat un gran incendi. I a Catalunya molta gent va empentar, gent com qui ara parla de no sé quines essències màgiques i així aconsegueix que el tornin a enviar cap a Madrid on va dir que no seria diputat més que 18 mesos. Més aviat voldrà que en siguin 155, perquè s'ha de pagar el pis, ell, com tants altres que ara que arriben temps confusos han passat de la "república imminent" a demanar per enèsim cop un referèndum impossible.

 

Estic convençuda de que pel cap dels encausats mai va passar la possibilitat d'entrar a la presó més enllà d'un dia. Però la maquinària de l'Estat s'ha posat en marxa i si ha passat en el regne de l'omertà, molt més a Catalunya havia d'arribar al final del silenci. A preguntes sobre les circumstàncies que van envoltar aquells dies, hem sabut que s'hi van fer treballs per després no cobrar-los, reunions familiars mai abans vistes que la vigília de l'1 d'octubre per permetre tenir ocupats els col·legis electorals quan aquests s'obriren contra les ordres rebudes, resistències que no van ser pacífiques perquè, com diu la policia, les dues paraules no poden estar juntes quan els agents et volen desallotjar. I tot això ha canviat el relat que van veure a l'inici del procés, sobre tot quan han estat els comandaments dels mossos els que han recordat que l'advertiment de l'eventual violència d'aquells dies no va produir cap canvi en el full de ruta del govern de Puigdemont.

 

 

Va dir el fiscal Mena que no començaríem a veure en què consisteix el judici fins que no desfilessin els testimonis. Tan cert ha estat això com que a mida que fiscalia i advocacia de l'Estat els anaven preguntant s'ha anat estrenyent el cercle de les esperances dels encausats. Perquè malgrat el que puguin intentar argumentar les defenses, el judici no gira entorn l'eventual negligència en l'actuació de l'Estat per evitar el referèndum. Gira entorn la responsabilitat dels que seuen a la banqueta per haver-lo mantingut contra la prohibició de fer-ho.

 

I, per tot plegat, la única solució que pot donar al cas la justícia d'un Estat de Dret, a Espanya, com en qualsevol altre país del nostre entorn, ho serà per al perill immediat contra la seva integritat, però deixa irresolt el problema de fons.

 

Comentaris