Una proposta modesta: #ProtegimLaVeritat

"Hi ha una manera de vèncer l'estratègia dels trols: 'La clau és enviar un 'rierol' de missatges verídics i proactius al públic desitjat'"

George Lakoff és professor emèrit de ciències cognitives i lingüística a la Universitat de Califòrnia a Berkeley. És l'autor d'aquest article i de diversos llibres sobre com "emmarcar" un debat per centrar-lo en la veritat. Escriu sobre la política dels Estats Units, però les seves idees es poden aplicar perfectament a la política catalana.

 

El president tuitaire americà pensa atacar la premsa lliure aquesta setmana. I per sortir-se'n necessitarà el teu ajut.

 

Tu el pots ajudar repetint les seves paraules i les seves mentides. El pots ajudar centrant la teva ràbia en les seves collonades.

 

O podem treballar junts per redirigir l'energia, contrarestar en lloc de reaccionar, i re-emmarcar la conversa.

 

Vet aquí una manera: en lloc de discutir amb ell directament o perdre el temps refutant els seus arguments, ignorem les seves peripècies i elaborem uns arguments positius i proactius. Mentre ell ataca la premsa lliure, fem servir les nostres veus per ressaltar la feina absolutament essencial que estan fent els periodistes en aquesta època tan perillosa. Parlem sobre per què és més important que mai tenir una premsa lliure.

 

Els periodistes són els guardians de la llibertat. La seva feina és buscar la veritat. Potser en discrepem a vegades. Potser voldríem que alguns fessin millor la feina. Però els mitjans són un dels pilars d'una societat lliure. Sense ells, la democràcia fracassa. És per això que els líders autoritaris sempre ataquen els mitjans. Intenten negar la veritat i distreure el personal i, per fer-ho, els cal soscavar els que l'expliquen. Els règims corruptes sempre intenten substituir la veritat per mentides que augmenten i refermen el seu poder. L'Era Digital fa que això sigui més fàcil que mai.

 

La informació viatja ràpid, però això és una espasa de doble tall. És fantàstic quan una història verídica dona la volta al món ràpidament i estimula la gent per actuar. Però vivim en una època en què la informació és utilitzada com una arma, on mems maliciosos i relats falsos d'origen dubtós també poden viatjar lluny.

 

I, quan es repeteixen un milió de vegades, poden ser perillosos. Com vaig escriure al llibre No pensis en un elefant (traduït al català per Helena Lamuela, Edicions Viena, 2011), la repetició enforteix les sinapsis als circuits neurals que la gent fa servir per pensar. Primer, la repetició enforteix les sinapsis als circuits del cervell. Segon, el fet d'"emmarcar primer" dona un avantatge. Tercer, negar el marc dient que no és "veritat" activa i enforteix el marc. És així com funciona el cervell.

 

Malauradament, molta gent intel·ligent—entre els quals demòcrates i periodistes—obvien els descobriments de les ciències cognitives i del cervell. Continuen creient en la idea desfasada de la Raó Il·luminada que data dels anys 1650. Com a resultat d'això, no veuen els marcs, les metàfores i els relats, sovint implícits, que estructuren veritats que són moralment importants. Creuen equivocadament que només amb els fets i la lògica es podran guanyar debats morals.

 

No es pot dir el mateix dels exèrcits de trols professionals que circulen a l'altre costat de les nostres pantalles. Un estudi recent de les estratègies dels trols russos i terroristes va revelar que ells sí que tenen coneixements de ciència del cervell. Segons l'expert de ciberguerra, Harroon Ullah: "La recerca recent sobre els models de propaganda de Rússia i l'Estat Islàmic, a més a més d'entrevistes amb els desertors, posa de manifest que 1) la gent té la tendència a creure's les coses si aquestes es repeteixen, 2) els trols de Rússia i l'Estat Islàmic es posicionen amb avantatge quan produeixen la primera impressió, i 3) les refutacions posteriors poden reforçar la informació original en lloc de dissipar-la.

 

Et sona?

 

Però hi ha una manera de vèncer l'estratègia dels trols: "La clau és enviar un 'rierol' de missatges verídics i proactius al públic desitjat".

 

És a dir, re-emmarcar per soscavar el marc del contrari, i repetir

 

#ProtegimLaVeritat

 

Així quan el president ataqui la premsa el dimecres, no hi caiguis. Per contra, centra't en la veritat i el seu context moral. La veritat està sent atacada. Protegim-la i expressem el nostre agraïment als periodistes valents que assumeixen la feina de ressaltar-la.

 

Unes regles de base:

 

No utilitzis els seus termes, imatges o hashtags.

No facis cas de les seves collonades: si li fas RT no el pots derrotar i incloent-lo en els teus tuits, li dones més ressò. Nega-li la viralitat a què aspira. No facis cas del seu teatre.

 

Canvia el marc per centrar-lo en els reportatges poderosos i verídics.

 

Uns exemples excel·lents són la sèrie extraordinària d'articles "The Russia Connection" [La connexió russa] amb un enfocament innovador dels lligams estrangers que pot enderrocar un president; el focus implacable que posa Rachel Maddow en la culpabilitat del Partit Republicà en tot aquest enrenou i la necessitat de demostrar-ne la responsabilitat; i la dedicació tenaç de Mark Hertsgaard informant sobre el canvi climàtic i exposant alhora els que se n'aprofiten econòmicament.

 

I no ens oblidem de la competició, increïble i cada vegada més renyida, entre el New York Times i el Washington Post: una cursa per ser el millor d'explicar més veritat.

 

Cita els periodistes, columnistes i mitjans—incloses les publicacions locals i comarcals—que fan la feina important que afecta la TEVA vida. Enllaça i comparteix els seus articles. Explica per què són importants. Digues "gràcies" als que es guanyen la vida explicant la veritat.

 

Això va més enllà de Twitter. Això té a veure amb les idees i el llenguatge del nostre sistema polític i qui els controla. Va més enllà d'un president, va de tot el Partit Republicà sencer i els poder autoritaris d'arreu que pretenen destruir la veritat i atacar el bé públic.

 

És hora de reprendre el nostre poder i emmarcar el debat. Per començar, no malgastem energies amb els seus atacs a la premsa i, en canvi, #ProtegimLaVeritat.

 

Traducció: Liz Castro, Correcció: Esther Roig. Fes clic aquí per llegir l'article en versió original 

 

Comentaris