Una nit d’infart

"Quatre anys després, la fletxa dels comuns apunta cap a baix, i és possible que un dels motius sigui precisament la hipoteca d’ICV"

Les bèsties polítiques no les pots donar mai per mortes, però objectivament els resultats electorals de diumenge passat són un cop molt dur, qui sap si definitiu, per a Ada Colau. La caiguda en vots i escons dels comuns a Catalunya i de Podemos a Espanya és molt contundent i transmet el missatge d’un projecte polític en retrocés. La situació és exactament la contrària de fa quatre anys, quan Colau va guanyar per sorpresa les municipals i va empènyer els comuns a la victòria a Catalunya en dues eleccions espanyoles consecutives. Aleshores la fletxa dels comuns apuntava cap amunt i ningú no sabia quin podia ser el sostre d’aquell projecte sorgit de les places del 15M, sí, però també, i paradoxalment, del pacte amb l’esquerra institucional a qui el 15M volia esmenar, representada per ICV.

 

Quatre anys després, la fletxa dels comuns apunta cap a baix, i és possible que un dels motius sigui precisament la hipoteca d’ICV. Poc a poc, els seus quadres han imposant progressivament la seva llei dins dels comuns i el projecte ha anat perdent referents i capacitat de suma. ICV ha aconseguit domesticar des de dins el corrent central i majoritari del 15M. Aquella esmena a la totalitat del Règim del 78 que es respirava a les places s’ha convertit en la gestió institucional de l’espai a l’esquerra del PSC/PSOE, l’especialitat de tota la vida d’Iniciativa. Fins a tal punt la domesticació ha estat efectiva, que en aquests anys s’ha produït a Catalunya un intent real de ruptura amb el Règim del 78 i els autodenominats hereus polítics del 15M s’hi van posar de perfil, primer, i van fer tot el possible per aturar-lo, després. Si els ho diuen quan estaven asseguts a les places, els agafa una atac de riure.

 

Aconseguirà Ada Colau esquivar l’ona expansiva dels resultats de diumenge? A la ciutat de Barcelona, els comuns van perdre diumenge ni més ni menys que el 97% de les seccions censals on van guanyar al 2016. De guanyar en 779 seccions censals fa tres anys (d’un total de 1068), a guanyar en 21. Mentrestant, ERC feia el viatge invers: de guanyar en 86 seccions censals al 2016, a fer-ho en 617. I en menor mesura, però també amb força renovada, el PSC: de 19 seccions censals, a 365. D’un mapa de ciutat molt lila, a un de molt groc amb tonalitats vermelles. El pitjor auguri per a una candidata que té només tres setmanes i una obra de govern molt discutida per revertir la situació.

 

La lluita serà aferrissada. Maragall encapçala les enquestes, ha fet un bon equip, té maneres naturals d’alcalde i a mesura que s’acosti el dia 26 gaudirà de l’avantatge competitiu d’encarnar el vot útil independentista, però Colau conserva bona part del seu carisma personal i es defensarà amb dents i ungles demanant als electors l’oportunitat d’una segona legislatura per consolidar allò iniciat. I descartar Collboni i Valls dels pronòstics seria una imprudència. El primer, perquè és un candidat que no genera rebuig (igual que Batet) i compta amb el fort vent de popa que bufa Pedro Sánchez. I el segon, perquè a banda de comptar amb la promoció del principal grup mediàtic de la ciutat, pot pescar molts vots en el procés de descomposició del PP català.

 

 

En un context de gran fragmentació, a Barcelona aquestes eleccions municipals es poden guanyar perfectament aconseguint només 2 de cada 10 vots, i 9 o 10 regidors de 41. I atenció, amb tenir un sol vot més que la resta molt probablement n’hi haurà prou per ser alcalde. Els candidats ho saben i sortiran a matadegolla. Preparin-se per una nit electoral d’infart.

 

Comentaris (10)
ERC.155 i el tripartit Collboni.Maragall.Colau Fa 9 mesos
cap emocio, tripartito3 i ARRIBA ESPAÑA, amb el Maragall del GAL, DE capitan general del Ayuntamiento de Barcelona, I TORNAREM A LES DUES BARRES, l'escut franquista de Barcelona dels Maragalls, PLAZA MOLINA DE FRANCO. tuff franquista, tuff del GAL, tuff ERC-JUNQUERAS.155
Vlad Fa 9 mesos
Al·lucino amb lo que pots ensenyar els teus alumnes de la facultat. Quina anàlisi plena de tòpics suats. Que a la Colau no la han matxucada des del primer dies els principals mitjans de la ciutat. Que Valls no ha presentat un programa (l'únic, fins el moment) Que no hi ha un efecte desgast. I sí, els comuns es posen de perfil, perquè BCN NO és Catalunya.
No calen tans escarafalls, Erc farà el mateix que ha fet icv i psc , colau fins ara. Fa 9 mesos
Sostindre el regim del 78 mentres fan veure que treballen per un referéndum que mai arribarà, si arriba serà una enganyifa. I pactaràn entre ells les esquerres complaints amb el 155. El que feia CiU ho faràn ells pero sense defensar ni la llengua, ni la cultura, ni el teixit industrial del país. Colonialismo pur i dur.
Pepet de Vallmanya Fa 9 mesos
Doncs a veure si en Graupera no us fotrà una hòstia a tots, malgrat que els mitjans l'ignoren i no és per casualitat , que us deixarà de volta i mitja !
ostres Fa 9 mesos
Crec que el Psc actual es qui ara pateix la transformació més rara de tota la història. Al Psc actual a part del seu electorat habitual de Pesoe de sempre també voten neoliberals Duranistas de Espadaler de burgesiaCat. que abans votaven Convergència i també poden aglutinar els vots tant dels Comuns i de C'nos com de PP. De fet Psc/Pesoe/ al nivell municipal han fet tots els pactes amb la dreta PP/C'nos i resultar que aquest fet no els importa gens ni mica als de la cúpula d' Icv que tamb
Victor Fa 9 mesos
Valls pot quedar primer, però no podrà ser alcalde perquè no té amb qui pactar, sobretot si el PP no entra. La divisió de l'independentisme pot treure-li uns quants regidors molt necessaris, sobretot si els vots de la CUP i Graupera es perden.
Riton Fa 9 mesos
Valls podrà governar amb Psc que tenen ansias de poder per qualsevol preu.
Isma Fa 9 mesos
Li pots posar tota la literatura que vulguis però el cert és que almenys el 70% de la base i de l'electorat de CEC no és independentista, per molt que ho siguin connotats i propers membres de la NadaColau. I si l'Asens, el Pissarello i aquesta colla es posan molt 'farrucos', la gent i els votants marxaran al PSC. Game over.
completamente de acuerdo Fa 9 mesos
Molta gent esperava una altra cosa de la "nova política" i no això que ho han fet, enchufes a dojo i la poltrona descaradament com els partits de sempre.
transuela Fa 9 mesos
Precisament no s'entén i indigna el fet que na Colau es va anar al llit amb la caspa corrupta de ppsoe-icv quan el 15M va ser un moviment renovador al carrer i des de la base ciutadana transversal de totes les classes socials.
Raf Fa 9 mesos
Sempre ha sortit el nom dels Podemos, en comú, ICV, etc.. lligat al 15M i n'estic fart ja. És una mentida repetida constantment. Jo vaig viure el 15M de des de dins i alló va ser en esencia un moviment llibertari, però a ningú no li ve bè dir-ho.