Una nena jueva

"L'any 1982 Appelfeld va publicar la novel•la Tsili, i que ara, molts anys després, publica Club Editor en català gràcies a la traducció d'Eulàlia Sariola"

Aharon Appelfeld (Czernowitz, Ucraïna, 1932) és un dels molts ciutadans europeus que als anys quaranta del segle XX van deixar la seva Europa natal per culpa de —i segons com, gràcies a— la bogeria bel•licista del feixisme. Amb només deu anys, el 1942, va aconseguir fugir d'un camp de concentració nazi. D'aleshores ençà, va iniciar un periple que el va portar fins a Palestina, on va arribar el 1946. Allà hi aprengué l'hebreu, llengua en la qual ha conreat la seva carrera literària, que arriba fins a la quarantena de volums publicats en l'actualitat.

L'any 1982 Appelfeld va publicar la novel•la Tsili, i que ara, molts anys després, publica Club Editor en català gràcies a la traducció d'Eulàlia Sariola. És una llàstima que el públic català no hagi tingut oportunitat de llegir aquesta obra fins enguany, però ara que en té opció no l'hauríem de deixar passar de llarg. Aquesta novel•la, de cent-vuitanta pàgines, suposa un caramel literari en tota regla. Hi trobarem la Tsili, una noieta de família jueva que veu com la seva família ha de fugir de casa quan la persecució dels hebreus comença a prendre cos perillosament. Ella tota sola abandonarà la vida de «ventafocs» (com diu la contra d'aquest volum), i aleshores començarà un autèntic periple, un viatge dur i colpidor, que la transformarà de manera radical i absoluta. La Tsili, amb tretze anys, haurà d'aprendre a sobreviure amb només el seu enginy i instint, que és dir molt. Appelfeld ha confegit un personatge molt atractiu, una autèntica dona mestressa del seu destí, però també sotmesa a les inclemències de la societat d'aleshores, plena de patriarcat, antisemitisme (jueu, no àrab) i discriminació de tot tipus.

La Tsili és, efectivament, només un personatge de ficció. Però com tot en aquesta vida, i naturalment també a la literatura, pot recordar-nos legions de dones que han lluitat durant molts i molts anys, massa, per poder decidir lliurement el seu futur. Com el seu poble, ella decideix i es troba davant de persones que, sense conèixer-la de res l'ajuden; d'altres, en canvi, potser no. Dues cares d'una moneda, indestriables. Gràcies a una narració que enganxa, sorprèn, i alhora fa evident que som capaços de molt, Appelfeld demostra que la superació no és cap quimera, sinó ben al contrari. Sols ho podem fer, però junts podem decidir per canviar-ho tot.

Aharon Appelfeld
Tsili. Història d'una vida (trad. d'Eulàlia Sariola)
Barcelona: Club Editor, 2013

 
 

Comentaris