Un PSOE d'esquerres i un PSC catalanista?

"Seria convenient, per la seva credibilitat, que Pedro Sánchez nomenés un ministre que portés el pes de la interlocució amb Catalunya"

No és que hi hagi una grandíssima diferència entre Mariano Rajoy i Pedro Sánchez pel que fa a Catalunya. Ni tampoc entre el PP i el PSOE. Però aquest canvi en el govern espanyol no serà innocu, ni a Espanya ni a Catalunya. D'entrada, ara ja no hi haurà una subhasta patriòtica espanyolista entre el govern i l'oposició, sinó entre dues faccions de l'oposició, que són Ciutadans i el PP. Pedro Sánchez -ni que sigui per pura estratègia- ha fet un petit gir en el discurs i, després de molt de temps, ha reconegut que la situació de Catalunya deriva d'un problema de caire polític. A més, ha acceptat el vot dels nacionalistes catalans i bascos. Encara hi ha esperança que el PSOE torni a l'àmbit ideològic de l'esquerra.

 

A Catalunya, Ciutadans es queda sol. El PSC té l'oportunitat de retornar al catalanisme, i els quatre diputats del PP aniran contra la formació que lidera Inés Arrimadas precisament per aquesta lluita per apropiar-se del vot més espanyolista. D'aquesta manera, Ciutadans ho té molt més difícil per mossegar l'electorat del PSC a les properes eleccions municipals i europees. Caldrà veure, però, què fa Pedro Sánchez en el moment de formar govern. Nomenarà un ministre per Catalunya? Seria convenient que el líder del PSOE delegués en algun membre del seu gabinet que portés el pes de la interlocució amb Catalunya.

 

 

Però aquí se la juga. Del perfil que esculli Pedro Sánchez per fer aquesta funció dependrà la seva credibilitat en relació al diàleg amb Catalunya i amb el fet d'assumir que, efectivament, es tracta d'un problema polític.

 

Comentaris