Un país de la UE amb el Youtube bloquejat

"El debat sobre com compatibilitzar els drets d'autor i l'accés a la música en un món tan digitalitzat és complex i incert"

Les primeres i impossibles paraules que aprens en aterrar a Alemanya: Gesellschaft für musikalische Aufführungs - und mechanische Vervielfältigungsrechte. Ei, poca broma. Però que resumint vindria a ser el nom de la versió alemanya de la nostra SGAE. I tot això per què des de l'any 2009 va expirar un acord entre Google -que és el propietari del canal Youtube- i aquesta organització - d'ara en endavant "GEMA". El litigi, clar: els royalties.

Els alemanys -on YouTube hi té més de 13 milions d'usuaris- demanaven un cèntim d'euro per a cada visualització. I on per mitjana cada usuari mira un vídeo al mes. Així que fent números, això suposava gairebé 1.6 milions més per GEMA. I els americans ho van considerar una xifra prohibitiva.

Així que des de llavors, a Alemanya, més del 60% dels 1.000 vídeos més reproduïts a Youtube estan bloquejats. I això inclou també els canals oficials de les bandes. Per què servidora encara no ha pogut escoltar L'ànsia que cura, per exemple.I vist l'abast del drama, Edgar Berger, conseller delegat de Sony Music Entretainment, no va estalviar en dir-ne de grosses. Com que "sospito que alguns membres de GEMA no han arribat encara a l'era digital". O Frank Briegman, d'Universal Music: "Alemanya és un país en vies de desenvolupament en el mercat digital de música." Però aquesta particular Riera no s'acaba aquí. GEMA va enviar una carta a 36.000 guarderies on es demanava una compensació de 56€ anuals per l'ús de partitures. I és clar, el rebombori va ser considerable. On els bàvars ho van solucionar amb un acord de 290.000€ provinents de les arques públiques.

El debat sobre com compatibilitzar els drets d'autor i l'accés a la música en un món tan digitalitzat és complex i incert. Però el sí que és segur i ridícul és el de bloquejar l'accés als continguts. Bàsicament per què és tant fàcil com vanviar l'adreça IP per una de no alemanya. O bé per anar a altres portals on si que no es paga cap tipus de royalty.

 

-1

 

Comentaris